I domaći autori od Europske komisije traže rješavanje problema odnosa s velikim internetskim platformama

Više od tisuću kreativaca iz Europe, među kojima i hrvatski skladatelji, potpisalo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i njenom predsjedniku Jean-Claude Junckeru, kojim se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja na internetu.

Jean-Claude Juncker predsjedava Europskom komisijom (Foto: Wikipedia)
Jean-Claude Juncker predsjedava Europskom komisijom (Foto: Wikipedia)

Imenima kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Andrea Bocelli, Ennio Morricone i drugi, pridružilo se 50 domaćih autora, članova Hrvatskog društva skladatelja. HDS pripada Europskoj udruzi društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava GESAC, pokretačima inicijative koja od Junckera traži hitno rješavanje problema odnosa s velikim internetskim platformama i raspodjele naknade za autorski rad na internetu. Kako autori tvrde, velike korporacije poput YouTubea i Googlea skrivaju se u tzv. „sigurnim lukama“, odbijajući autorskopravne obveze i pravednu naknadu autorima i nositeljima prava. Time nisu samo ugrožene pop zvijezde i glazbenici, već cjelokupan kreativni ekosustav kojeg čine autori, redatelji, scenaristi, kipari, slikari i slični.

U pismu kojeg potpisuju kreativci iz 23 europske zemlje, navodi se kako su dominantne tržišne korporacije poput YouTube izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ili jedva ostvaruje naknadu. Tako cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nositelji sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagodbu legislative.

Novo zakonodavstvo, upozorava se u pismu, ne smije velike platforme koje pružaju kreativni sadržaj osloboditi odgovornosti za eksploataciju intelektualnog sadržaja – sada je više nego ikad potreban pokret koji bi izbalansirao tržište kako bi se pronašlo najbolje rješenje za kreativce, konzumente i poslovne platforme.

„Apeliramo, gospodine Juncker, da napravite sve što je u vašoj moći kako biste zajamčili adekvatnu zakonsku reformu. Reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe“, zaključuje se na kraju pisma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X