Ian Hill: U Judas Priestu se nitko ne ponaša kao primadona

Jedan od najvećih heavy metal bendova trenutno je na svojoj posljednjoj svjetskoj turneji, a njihov član s najduljim sviračkim stažem je dao intervju za najmlađi hrvatski portal koji prati glazbenu scenu.

Ian Hill, basist grupe Judas Priest (Foto: Walter Thompson)

Sudbina je htjela da basist Ian Hill bude član Judas Priesta s najdužim stažem. Dakle jedini čovjek bez kojeg nije nije snimljen niti jedan album benda koji je spada u Olimp heavy metala kao jedan od najutjecajnih, najprodavanijih i najdugovječnijih. Okolnosti su htjele da grupa Judas Priest nakon više od četrdeset godina postojanja odluči krenuti na svoju posljednju svjetsku turneju u sklopu koje je protresla i Beogradsku arenu.

Te večeri intervjue su davali Ian Hill, gitarist Glen Tipton i bubnjar Scott Travis. Pjevač Rob Halford nije bio nedostupan zbog svog ego tripa već je odmarao bolnu nogu pred nastup, jer svakome se može dogoditi nezgodan korak.

U mislima su mi se vrtjele opcije koji član benda bi mi najviše odgovarao. Glen i Ian su svakako bili favoriti, no to u novinarskom poslu čovjek ne zna do posljednjeg trenutka. Menadžer me ispratio do jedne prazne sobe u sklopu svlačionica Arene i zamolimo me da pričekam dok ne dođe netko od trojice glazbenika. Nakon minute, što je bilo dovoljno za osobnu pripremu, vrata su se otvorila i zajedno su ušli Ian Hill i Scott Travis. Prvo sam se rukovao s Ianom i odmah razmijenio nekoliko riječi, jer se na prvi dojam učinio više pričljivim. Scott je šutio i nezainteresirano gledao okolo po prostoriji.

Judas Priest: Glen Tipton, Rob Halford i Ian Hill (Foto: Walter Thompson)

Prije nego je intervju počeo ušao je menadžer i rekao glazbenicima kako mu jedan od njih treba za drugi intervju. Kroz glavu mi je munjevito prošao scenarij u kojem raspoloženi Ian odlazi, a ostaje mi Scott na čijem licu se vidi kako mu medijske aktivnosti blago idu na živce. No Ian je odmah rekao: „Ja ostajem ovdje“. Scott se ustao iz kauča, a menadžer me pogledao s vrata i rekao: „Ok, imate deset minuta.“

Naravno pripremljenih pitanja je bilo previše i u startu sam znao da će ih puno otpasti. Trebalo je sažeti jednu veliku karijeru na nekoliko crtica i pri tome dobiti bar jedan odgovor kojim bi se možda dotaknula srž. I naravno trebalo je još i fotografirati Hilla prije nego što menadžer ponovno pokuca na vrata.

Kad je Ian Hill uvidio kako se intervju neće kretati u smjeru jeftinog novinarskog poentiranja na homoseksualnost Roba Halforda i sudske procese u koje je grupa tijekom osamdesetih uvučena zahvaljujući tadašnjem američkom udruženju PMRC koje je predvodila Tipper Gore, supruga Al Gorea koji je kasnije postao desna ruka Billu Clintonu i predsjednički kandidat, tada se basist otvorio i osjetno se potrudio oko odgovora. Sreća je htjela da tako bude.

Ova turneja je najavljena kao oproštajna. Držite li i dalje da je tako?

Ian Hill: Da, u smislu velike svjetske turneje. Sigurno ih više neće biti. Jednostavno rečeno, moramo usporiti. Svjetske turneje nam obično traju dvije godine, a mi više nismo ni četrdesetogodišnjaci, što smo nekada smatrali priličnom starošću za heavy metal, već šezdesetogodišnjaci. U budućnosti ćemo se fokusirati na nastupe na velikim festivalima kao i na koncerte koje će biti posebnog karaktera. Dakle puno manji zalogaji koji nam neće uzimati previše vremena. S višemjesečnim odsustvima od kuće smo završili. No i dalje imamo planove nastaviti sa snimanjima albuma. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X