IFPI Global Music Report 2023: Porast globalnog tržišta snimljene glazbe iznosi 9,0%

Ukupni prihodi u 2022. godini iznose 26,2 milijardi američkih dolara..

IFPI Global Music Report 2023

Globalno tržište snimljene glazbe naraslo je za 9,0% u 2022. godini, zahvaljujući rastu broja pretplatnika na streaming servisima, prema brojkama Svjetske diskografske federacije (IFPI), organizacije koja predstavlja industriju snimljene glazbe u svijetu. Brojke su objavljene u IFPI-jevom izvještaju Global Music Report, u kojem je prikazano kako ukupni prihodi u 2022. godini iznose 26,2 milijardi američkih dolara.

Prihodi pretplatā na audio streaming servise narasli su za 10,3% i iznose 12,7 milijardi američkih dolara, te je do kraja 2022. zabilježeno 589 milijuna korisnika plaćene pretplate na digitalne streaming servise. Ukupni prihodi streaminga (uključene plaćene pretplate i pretplate potpomognute oglasima) narasli su za 11,5% i time dosegnuli 17,5 milijardi dolara, ili 67% ukupnog broja glazbenih prihoda. Zabilježen je porast i u drugim područjima: fizička prodaja i dalje je prisutna (+4%); prihodi od kolektivnih prava povećani su za 8,6% i vraćaju se na razine prije svjetske zdravstvene krize, a zabilježen je i rast prihoda od sinkronizacije za 22,3%.

Global Music Report komentirala je i izvršna direktorica IFPI-ja, Frances Moore: “Ovogodišnje izvješće govori o nastavku priče o predanosti diskografskih kuća njihovoj osnovnoj misiji – raditi s izvođačima kako bi im pomogli u ostvarivanju njihovog najvećeg kreativnog i komercijalnog potencijala njihove karijere. To zahtijeva partnerstvo između umjetnika i diskografa koji se konstantno razvija i inovira kako bi se kapitalizirale mogućnosti u više poslovnih područja i u različitim dijelovima svijeta.

Investicije i inovacije diskografskih kuća pomogle su da glazba globalno bude povezanija nego ikad, stvarajući lokalne timove diljem svijeta i radeći s umjetnicima iz rastuće raznolikosti glazbenih scena. Ovo pokreće razvoj glazbe dok istodobno omogućuje fanovima da iskoriste rastuće prilike za prihvaćanje i slavljenje svojih lokalnih glazbenika i kulture.

Međutim, dok se prilike za glazbu nastavljaju širiti, tako rastu i područja u kojima diskografske kuće moraju raditi kako bi osigurale da se vrijednosti glazbenika i sadržaja koje stvaraju prepozna i vrati. Ovaj izazov postaje sve složeniji jer sve veći broj sudionika želi izvući korist od glazbe iako nisu imali nikakvu ulogu u investiranju i razvoju iste.”

IFPI Global Music Report 2023
IFPI Global Music Report 2023
IFPI Global Music Report 2023

Rast u regijama diljem svijeta

Zabilježeni prihodi snimljene glazbe u svakoj regiji diljem svijeta u 2022. godini:

Azija je porasla za 15,4% sa svojim najvećim tržištem Japanom, koji bilježi rast od 5,4%, i drugim najvećim tržištem Kinom sa zabilježenim rastom od više od 20% (28,4%), došavši među prvih pet globalnih tržišta po prvi puta. U kontinuiranom trendu, Azija čini gotovo polovicu globalnog fizičkog prihoda (49,8%).

Australazija bilježi rast od 8,1%, što je povećanje u odnosu na stopu rasta iz prethodne godine od 4,7%. Australija (+8,1%) ostala je među 10 najvećih svjetskih tržišta, dok Novi Zeland bilježi porast prihoda od streaminga i time je ostvario porast od 8,0%.

Prihodi u Europi, drugoj najvećoj glazbenoj regiji na svijetu, narasli su za 7,5%, dok su sva tri najveća tržišta ostvarila porast – Ujedinjeno Kraljevstvo (+5,4%), Njemačka (+2,2%) i Francuska (+7,7%).

Latinska Amerika je ostvarila porast prihoda od 25,9%, zadržavajući više od 10 godina regionalnog rasta. Sva tržišta u regiji bilježe dvoznamenkasti rast.

Bliski istok i Sjeverna Afrika (MENA) – najbrže rastuće tržište u 2021. godini, MENA je imala treći najveći rast u 2022., bilježivši porast od 23,8% i predstavlja najveći udio za streaming u bilo kojoj regiji na globalnoj razini (95,5%).

Subsaharska Afrika je postala najbrže rastuće tržište u 2022. godini s porastom od više od 30% (34,7%), najveći udio ostvario je rast prihoda na najvećem regionalnom tržištu Južnoafričkoj Republici (+31,4%).

Američko-kanadska regija – najveća svjetska regija po prihodima – narasla je za 5,0% u 2022.; najveće svjetsko samostalno tržište, SAD, naraslo je za 4,8%, premašivši po prvi puta 10 milijardu dolara; dok su prihodi snimljene glazbe u Kanadi porasli za 8,1%

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X