Igralom u KSET-u – jedan od najoriginalnijih balkanskih trija okuplja svoju sljedbu

Srpski rock/blues/world music trio Igralom, koji dolazi iz Niša i svoj stil zove Hillbilly/Afro/Funk, sinoć je u zagrebačkom KSET-u promovirao drugi studijski album ‘Sunovrat’. KSET nije bio pun, ali je na koncert došao onaj kružok zahtjevnih izbirljivaca koje ne može baš lako zajedno okupiti bilo koji izvođač na jednom mjestu. U konačnici, ti izbirljivci su se na kraju činili zadovoljnima.

Igralom u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)
Igralom u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Odmotava se pomalo pričao oko grupe Igralom, koju je njen osnivač Dimitrije Simović ‘krstio’ spojivši riječi ‘igra’ i ‘lom’ u jednu kovanicu, a kako je kasnije sugerirao, želi da se misli na ‘lom’ koji nastaje uslijed dječje zaigranosti. Bilo je prerano za otkriti ih u Hrvatskoj prije dvije godine kad je taj trio objavio prvijenac „Pogrešna poznanstva“.

Naime, bio je to dobar album u segmentu impro zvuka, no da mu je nedostajalo nešto iskonsko ‘materinje’, nešto ‘balkansko’ (što u slučaju Igraloma vuče korijene iz Afrike) upravo je dokazao drugi album „Sunovrat“. Na „Sunovratu“ taj predivni impro kaos ima jednu drugačiju dimenziju, gitara zna zazvučati tuareški, pa se te harmonije prenesu i na zvuk klavijatura (što je i dalje zvuk gitare, ali samo pocesiran kroz pedalu), ali u kombinaciji s prilično originalnim Simovičevim vokalnim lelekom odjednom kao da ste naučili tuareški jezik i spoznali bol tog nomadskog naroda kroz neki nama, balkanski, poznati obrazac. I još kad se uzme u obzir da Igralom glazbi prilazi onako kako joj se prilazilo krajem šezdesetih, srčano i spremno na eksperiment i improvizaciju u nepoznatom smjeru, onda je jasno da nam je na ovim prostorima izniknuo jedan prokleto zanimljiv bend koji se razvio u pravom smjeru, s intenzijom da se razvije još više.

Igralom u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Uz sve to još je svirački nabrijan, ali stalno u nekoj unutarnjoj borbi u kojoj se taj trio dvoumi bi li vas ubio u pojam eksperimentiranjem ili izuo iz cipela ritmom. Dakle, Igralom ispunjava i taj ‘očekujte neočekivano’ uvjet. Kad se sve to uzme u obzir nimalo ne čudi što se i jedan Chris Eckman iz Gliterbeat Recordsa, specijaliziranog za world music izvođače (za sve one koji ne znaju), opasno zagrijao i zaigrao oko Igraloma.

Samo sticajem nezgodnih okolnosti „Sunovrat“ nije izašao pod Gliterbeat etiketom. Izašao bi, ali se bendu nije čekalo još godinu dana ‘u leru’ dok se to ne dogodi, tj. oslobodi ‘slot’ za njih, pa je za srpsko tržište odabran Ammonite Records, a za Hrvatsku Geenger Records, pa se zahvaljujući tome biser „Sunovrat“ može i kod nas nabaviti na vinilu i CD-u.

Igralom u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Obzirom da je bend napustio bubnjar Marko Tomović, koji je svirao na oba studijska albuma, grupa je bila u nezavidnoj situaciji dok nije našla pravu zamjenu, jer Tomović je svakako ostavio autorski pečat koji niti jedan prosječni bubnjar ne može oponašati ili zamijeniti, jer za svirati u Igralomu treba istovremeno biti i zaigran i muzičar sa stavom. U petak u KSET-u Dimitrije Simović i gitarist Mladen Marjanović su to pronašli u izuzetnom bubnjaru Ivanu Cvetkoviću Ivši.

Igralom je tako sinoć bio istovremeno i kompaktno i razuzdano glazbeno tijelo . Prosuo je pred publiku svoje „Zlato“ , svezao „Čvor“, probio „omotač“, digao u „Zvezde“, bacio u „Reku“, unio „Disbalans“ i pošemerio (nam) unutarnje „Mehanizme“ u nekih sat vremena i odlučio da je to sasvim dosta za tu večer, do nekog ‘idućeg puta’.

Igralom u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Da nije valjalo, ili da je bilo mlačno-tlačno, ili pak umišljeno foliranje bez nekih jačih (glazbenih) temelja, onaj kružok zahtjevnih izbirljivaca, spomenuti u uvodu ovog teksta, razišao bi se u tišini bez pokušaja da ikome pumpa ego nekim lažnim feedbackom. Ali ti izbirljivci su se na kraju derali i tražili još poput neke dječurlije koja je prvi put došla na rock koncert pa osjetila da im je to dobro taman kad se sve završilo. Tražili su i drugi bis , ali je Simović sve to srezao riječima da nisu cajke pa da se može naručivati u nedogled.

Uglavnom shvatili ste, ti izbirljivci su se na kraju činili zadovoljnima i ne do kraja zadovoljenima, a to su rijetki petci.

Ne dozvolite da Igralom prođe mimo vaših ušiju. I „Sunovrat“ i „Pogrešna poznanstva“ možete i besplatno preslušati na YouTubeu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X