In memoriam: Aki Rahimovski (1955. – 2022.) – Vrijeme svakog prevari, smiješi se, pa udari

Iako je dio poštovatelja rock muzike Parnom valjku nalazio razne mane, oko nekih je stvari vladao konsenzus. Prvenstveno se to misli na koncerte, na kojima je Aki Rahimovski izgledao kao da je iza scene jedva čekao da zgrabi mikrofon i svima pokaže sve što zna, i tako godinama, za Akija nije postojao život na staroj slavi, do prvog Valjkovog umirovljenja 2005., zatim od reaktivacije 2009. i do prisilne koncertne apstinencije zbog lockdowna 2020. godine.

Aki Rahimovski (Foto: Marko Šolić)

Iza nepodnošljive lakoće postojanja Akija Rahimovskog na sceni je stajao rudarski rad. Njegova biografija prije dana Parnog valjka je ovjekovječena u pjesmi “700 milja od kuće”. Autor pjesme i glavni autor u Valjku Husein Hasanefendić Hus je ostao fasciniran motivacijom mladog Rahimovskog koji je sredinom sedamdesetih ostavio dotadašnji život u Skopju da bi došao u Zagreb – u neizvjesnost. Na razvalinama Grupe 220 formiran je novi bend, s novom estetikom i autorom koji tek treba do kraja izbrusiti zanat pisanja pjesama. Zato je dogovor u grupi bio otpočetka bio jasan – nastupi moraju biti toliko dobri da bend mora biti pozvan ponovo.

Dalja umjetnička priča s Valjkom je poznatija: od prvih brzopoteznih hitova Parnog valjka, zatim raznih ekstravagantnih nastupa, pa preko “Stranice dnevnika” te jakih albuma kao što su “Vruće igre” na kojima je Valjak uspješno reflektirao kurentne glazbene trendove. Za Rahimovskog je važnije da se nije prestao razvijati kao pjevač i interpretator. Iako svatko ima drage i manje drage koncerte, teško se, ako je i uopće moguće sjetiti nastupa Akija Rahimovskog koji je “odrađen” da se što prije ode kući.

Parni valjak (Foto: Croatia Records)

Još jedna bitna karakteristika Valjka bila je – drugarstvo. Poznata je priča sa snimanja pjesme “Uhvati ritam” na kojoj refren pjevaju tada mlada zvijezda u usponu Bajaga, Dejan Cukić i veliki rock novinar Dražen Vrdoljak. Bajagin bubnjar je uoči koncerta u Zagrebu trebao novu kožu na bubnju, a Valjku je na budućem hitu trebao muški zbor. Dogodila se trampa – bubanj za prateće vokale, i “Uhvati ritam” i Bajaga i Cukić i Vrdoljak su zaživjeli u rock povijesti s ovih prostora.

Dugogodišnji pjevački i izvođački rast Akija Rahimovskog i Parnog valjka svoju kulminaciju je doživio 1995. na albumu “Live in ZKM”, na kojem su ušli u ring tada popularnom “unplugged” formatu i uspješno se pokazali kako sastav iz “male zemlje” može zvučati svjetski, po svim parametrima. U isto doba je doživio moment gratifikacije kad je rame uz rame sa svojim uzorom iz mladih dana, Dadom Topićem, otpjevao jedan od najvećih hitova Parnog valjka, “Molitvu”.

Dalji studijski i koncertni albumi Valjka su imali svoje momente koji su decentno podcrtavali o kakvom se bendu i o kakvoj karijeri radi. Posljednji studijski album “Vrijeme” iz 2018., sugerirao je da i Aki i Hus gledaju sa skepsom prema naprijed i s ponosom prema unazad. “Time waits for no one…” pjevali su Akijevi i Husovi uzori Rolling Stonesi.

Aki Rahimovski je na koncertima izgledao da će na onaj svijet otići prvo scena sa svim daskama, zakovicama i čavlima, pa tek onda on. Brojne snimke na raznim medijskim platformama svjedoče da će budućim rock pjevačima biti relativno lako kad budu tražili kako da zvuče i vrlo teško da dostignu vokal i izvedbu na sceni Akija Rahimovskog.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X