Inkubator drugi – sjajni bendovi, sjajna publika

Tome smo se nadali, to smo i dočekali – krcata Tvornica, tri odlična benda i užarena atmosfera.

And the Kid (Foto: Tomislav Sporiš)

Akcija portala Ravno Do Dna i Tvornice kulture jučer je doživjela prvu pravu potvrdu uspješnosti. Program Inkubator, koji se odvija pod egidom RAVNO u Tvornicu, privukao je u Mali pogon oko dvjesto znatiželjnika, koji su došli podržati domaću rock scenu u nastajanju. I to su radili poprilično glasno, grlima i dlanovima, da se na trenutak činilo da su na malu pozornicu u Tvornici istrčala kakva prekaljena i poznata imena.

Baš suprotno. Sinoć su se na Inkubatoru predstavili And the Kid, Nellcote i Dusted Crutch, mladi zagrebački bendovi, čije ime, osim rodbini i prijateljima, malo kome nešto znači. No, njihovi nastupi na  Inkubatoru pokazali su da na ovim prostorima buja iznimno kvalitetna rock scena, čiji predstavnici ne robuju prežvakanim ovdašnjim muzičkim šablonama, već su njihove vizije globalne, a izvedbe nadahnjujuće.

Nellcote (Foto: Tomislav Sporiš)

Tri benda sa sinoćnjeg Inkubatora imaju jedan zajednički nazivnik – pjevaju na engleskom, čime su svjesno odlučili krenuti težim putem ka pozicioniranju na hrvatskoj rock sceni. Ništa zato, njihov entuzijazam i ozbiljno shvaćanje vlastitog autorskog izričaja, čine ih uzbudljivima, perspektivnima i svjetskima. And the Kid otvorili su večer, pokazavši kako je i na rubovima Zagreba moguće pronaći izniman indie-rock bend. Predvođeni sjajnim i samozatajnim vokalistom Filipom Starčevićem, ATK četvorka uvukla se posjetiteljima pod kožu svojim R.E.M.-ovskim prizvukom i ljepljivom atmosferom koja je izlazila iz zvučnika.

Zagrebački sastav Nellcote vole u svojoj glazbi ispreplasti folk, blues i rock, a nakon sinoćnjeg iskustva tu definiciju možemo i konkretizirati, usporedivši ih s kombinacijom izričaja Kings of Leon, Nicka Cavea i Neila Younga. To ne može zvučati loše, a i nije. Po Tvornici se pričalo da je Nellcote jučer imao svoj tek treći koncert u karijeri, a prvi su put isprobali i novog bubnjara, pa je njihov puni i spori rock zvuk – kakvog su sinoć prakticirali – tim više zaslužio svaki dobiveni aplauz.

Dusted Crutch (Foto: Tomislav Sporiš)

Eksplozivni zvuk nove zagrebačke scene doživio je svoj vrhunac nešto prije ponoći, kada se na binu popeo trojac Dusted Crutch. Predvođeni Anđelom, pjevačicom anđeoskog glasa, svojom su fuzijom metala, hard corea, progresije i popa, razdrmali zvučnike i okupljene. Dusted Crutch definitivno imaju prepoznatljiv zvuk, imaju i hit „Aleph“, a imaju i čvrstu fanovsku bazu.

Jučerašnji Inkubator popunjenošću i kvalitetom nadmašio je mnoga očekivanja. Ne propustite slijedeći, a želite li nastupiti, svoje materijale pošaljite na [email protected].

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X