Islandsko-hrvatski film ‘Vrapci’ najbolji film festivala u San Sebastianu

Manjinska hrvatska koprodukcija Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, nastala u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske, osvojila je ‘Zlatnu školjku’ za najbolji film na upravo završenom prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu. Film je nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji, a jednu od uloga nosi Rade Šerbedžija.

  •  
  •  
'Vrapci'
‘Vrapci’

“Vrapci” su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.

Redatelj i scenarist filma je Rúnar Rúnarsson, a uloge nose Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija. Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

Posebnu nagradu žirija dobila je Lucile Hadzihalilović, čiji je film Evolution osvojio i nagradu za najbolju fotografiju, najboljim redateljem proglašen je Joachim Lafosse, dok je najboljom glumicom proglašena Yordanka Ariosa (El Rey de la Habana) a najboljim glumcima Ricardo Darin i Javier Camara za uloge u filmu Truman.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X