Istanbul Sessions objavljuju novi jazz album

Turski kvintet Istanbul Sessions, predvodnici jazz scene Turske i eminentna imena u podzemljima klubova preko Atlantika, pred objavom su novog studijskog albuma.

Istanbul Sessionns

Ilhan Erşahin, Šveđanin turskog porijekla, epicentar je carigradskoga jazza, posebice u kombinaciji sa svojim najistaknutijim bendom i projektom jednostavno nazvanim Istanbul Sessions. Kvintet kojeg je oformio prije pet godina povodom jednog gradskog umjetničkog događaja prerastao je u predvodnike turske jazz scene i ime kluba NuBlu nadomak Bospora učinio mekom poklonika žanra.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HBqVRqQp7do[/youtube]

Uz basista Alpa Ersonmeza, bubnjara Turguta Alpa Bekoglua i udaraljkaša Izzeta Kizila, Erşahin kao multiinstrumentalist, ali ponajprije saksofonist s jazzom sljubljuje eklektične stilsko-žanrovske elemente u prepoznatljivo zaraznu fuziju ovjekovječenu dvama albumima “Istanbul Sessions” i “Night Rider“. Potonji je opisan riječima: “East Village New York Citya u kombinaciji s noćnim Istanbulom”. Upravo u East Villageu, u Velikoj jabuci djeluje Erşahinov američki klupski pandan turskom NuBlu, zbog čega se na popisu njegovih nastupa izmjenjuju imena ovih milijunskih, multikulturnih gradova, čije se mijene očituju u materijalima Istanbul Sessionsa. Petorka stoga upravo radi na svom trećem studijskom albumu čije će novitete početi predstavljati u nadolazećim nastupima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z5koKaTlB8c[/youtube]

Podsjetimo kako je Ilhan Erşahin osnivač njujorškog trip hop benda Wax Poetic gdje svira saksofon i klavijature, a poznat je po svom teškom d’n’b grooveu. Jedna od članica benda, pred N’Dea Davenport i Saula Williamsa, bila je i Norah Jones koja je zbog svog uspješnog debija napustila bend, iako na albumu “Nublu Sessions” gostuje na dvije pjesme.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X