‘It Came From The Garage!!, Vol. 2’ – huk iz domaćeg ‘podzemlja’

Osam godina od kompilacije ‘It Came From The Garage!’ objavljena je ‘It Came From The Garage!!, vol. 2’, drugo izdanje raznih izvođača koje pokriva domaću rock and roll garažnu scenu, ujedno i dokaz o žilavosti sljedbenika ideje začete sredinom šezdesetih u Americi – ideje da je rock to što jest jedino kad je brutalan, sirov i produkcijski nepoliran.

‘It Came From The Garage Vol. 2’

Na „It Came From The Garage!!, Vol. 2“, izdanja iza kojeg stoji Vex Majstorović i njegov label Ispod radara predstavljeno je 10 hrvatskih izvođača i jedan njemački koji drži internacionalni prosjek ovog bučnog izdanja, gotovo jedinog žanrovski orijentiranog u prošloj godini kad je riječ o domaćoj produkciji. Jest da tako nešto ide u prilog onoj tezi o laganom izumiranju supkultura, no s druge strane ukazuje i na onu staru da je korisno kad se scena drži zajedno.

Kompilaciju otvara prokušano ime Erotic Biljan And His Heretics. Njihova pjesma „Disgrace“ s posljednjeg albuma „The Devil Stole My Record“ uspješno utemeljuje trasu za niz distorzijskih ‘detonacija’ drugih izvođača u nastavku ove polusatne visoko oktanske kolekcije. Slijedi je uživo snimljena „R’N’R Bastards & Tear It Up“ protkana psychobilly elementima koju izvode Mojo Men From Mars.

Uvodni eksplozivni triptih podvlače Detroit Groove Gang, ujedno i jedna od najuzbudljivijih mnogoljudnih novih skupina koju se može uhvatiti na klupskim koncertima. Njihova „Turn Down The Lights“ odiše energijom Detroita iz vremena kad je Iggy Pop upoznao braću Asheton. Tyger Lamb, kao drugo prošlogodišnje glazbeno iznenađenje ‘preuzima štafetu’ surf psihodeličnom „Dirty Water“, a prvi dio kompilacije zaokružuje „Borrowed Time“ grupe Thee Melomen, koja je nedavno objavila novi album.

(Krnji) Štajner Bend je s kratkom, ali maštovitom „Brzina sviranja ŠB-a“ prvi bend koji se obratio na materinjem jeziku na kompilaciji. Potom The Degs i Sloming Moops s „Gangster“ tj. „Get Along“ ‘deru garažu’ kao da se osamdesete godine prošlog stoljeća nisu nikad dogodile. No, da im treba najmanje još par stupnjeva razvoja dokazuje „I Don’t Know“ Harp Explosiona iza kojeg stoji usnoharmonikaš Igor Djeke, jer ta pjesma baštini ono što se stvaralo u New Yorku i Detriotu, ali sa stavom koji možemo pronaći kod jednog Jona Spencera.

Garage In July svojom „Za Iggyja“ prijete da će izbiti membrane bas zvučnika dok odaju počast jednom i jedinom Iggyju Popu, a kompilaciju zatvaraju njemački The Giraffe Men Feat. Marietta’s Sisters s „Welcome To The Box“, koja je mješavina protopunk energije i parodiranje insturmentala „Misirlou“ koju su u Tarantinovom „Pulp Fictionu“ proslavili Dick Dale & His Del-Tones.

Kompilacija „It Came From The Garage!!, vol. 2“ je, dakle, vruća i nabijena energijom i u nešto od više od pola sata dokazuje kako nema zime za domaći garažni zvuk, koji nije samo opstao, već su se u njemu pronašla i neka mlada kvalitetna imena. Ono što je izašlo iz garaže, definitivno treba nastaviti svoj život i izvan nje.

Ocjena: 8/10

(Ispod Radara, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X