iTunes i Windows Media Player postali ilegalani po britanskom zakonu

Britanski Vrhovni sud povukao je prvotno donesene iznimke u slučajevima privatnog kopiranja podataka čime je ponovno stavio izvan zakona navike milijuna svojih građana. Ured za intelektualno vlasništvo Veliko Britanije 5. kolovoza je izdao priopćenje da ‘ripanje’ glazbe s CD-a u iTunes više nije dozvoljeno, kao što nije dozvoljeno ni ‘bekapiranje’ osobnog računala, ako se na njemu nalazi sadržaj sa zaštićenim pravima tj. copyrightom.

U Velikoj Britaniji je zabranjeno bekapiranje računala ako postoje sadržaj zaštićen autorskim pravom
U Velikoj Britaniji je zabranjeno bekapiranje računala ako postoje sadržaj zaštićen autorskim pravom

Prošlog tjedna Britanska vlada legalizirala je kopiranje u private svrhe, praksu za koju je veliki broj Britanaca i do tada vjerovalo da je legalna. Britanski Ured za intelektualno vlasništvo naglasio je tada da su zakonske promjene donesene u pozitivnom ozračju spram konzumenata i zaštite intelektualnog vlasništva u duhu 21. stoljeća. Kako god bilo, nova regulacija bila je kratkog daha.

U strahu od smanjenja prihoda nekoliko glazbenih grupa i vlasnika autoskih prava u međuvremenu se žalilo Vrhovnom sudu, koji se predomislio i složio s njima da je nova legislativa nezakonita. Kako bi javnost saznala što je po novome zakonito, a što protuzakonito, Ured za intelektualno vlasništvo morao je izaći s nekoliko jasnih odgovora.

“Nezakonito je raditi privatne kopije djela koja su zaštićena copyrightom bez dozvole vlasnika autorskih prava – to uključuje promjenu formata iz jednog medija u drugi”, izjavio je glasnogovornik britanskog Ureda za intelektualno vlasništvo.

Posebno je naglašeno da kopiranje CD-a iz osobnih zbirki u mp3 player nije dozvoljeno, što znači kako je primjerice iTunes-ov popularni ‘ripping’ dio softwarea, koji Apple reklamira tijekom procesa instalacije, po britanskom zakonu ilegalan. iTunes je tako u prekršaju zakona o copyrightu jer u program postoji opcija presnimavanja i preformatiranja sadržaja s CD-a, što znači da kompanija može očekivati i određene zakonske penale. No nije Apple usamljeni slučaj, jer istu ‘ripping’ opciju nudi i Windows-ov Media Player, što znači da i Microsoft po novome krši britanski zakon.

Na udaru istog je čak i sigurnosno ‘bekapiranje’ osobnih podataka, jer ako sadrže samo jednu pjesmu, po zakonu bi se trebala tražiti dozvola vlasnika autorskih prava. Uglavnom, gotovo i da nema računala koja ne sadrže podatke zaštićene copyrightom, kao što nije potrebno naglašavati da je donešenim zakonskim aktom gotovo cijela populacije Velike Britanije preko noći pretvorena u ‘odmetnike’.

Britanska vlada nije nimalo sretna odlukom Vrhovnog suda, ali je svjesna da je u praksi mora provoditi. Vlasnici autorskih prava prethodno su predložili da se dozvoli kopiranje podataka u privatne svrhe u zamjenu za oporezivanje praznih nosača zvuka i slike kao što su CD-i, USB stickovi i hard diskovi (sistem koji se primjerice provodi u Hrvatskoj), ali Vlada to drži izrazito kompleksnim dijelom zakona i ne želi uvesti namete koji se negativno mogu implicirati na cijelu jednu granu gospodarstva.

Da bi ohrabrila građane, Vlada je izjavila da se ne boji sudskih slučajeva u kojima će vlasnici autorskih prava sudski goniti pojedince zbog kopiranja glazbe iz privatnih kolekcija u osobne svrhe, tj. ne smatraju to realnom opasnošću u praksi. Ali bez obzira na to, vlasnici autorskih prava mogu pred sud izvesti svakoga tko je presnimio kupljeni CD u svoje računalo ili pak bekapirao podatke iz njega.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X