Ivan Grobenski objavio je novi album ‘KINK’

Ivan Grobenski objavio je novi album KINK zajedno s najavnim singlom ‘Liberty’. ‘KINK’ donosi devet novih pjesama uključujući i singl ‘Dynamite’ objavljen krajem prošle godine.

Ivan Grobenski (Foto: Bojan Koštić)

Ivan Grobenski jedan je od najproduktivnijih hrvatskih glazbenika koji uistinu iznenađuje žanrovskom nepredvidivošću svakog novog glazbenog uratka. Odgovor na pitanje što ga inspirira da svakom novom projektu pristupa na drugačiji način pronaći ćemo u tehnikama rada koje koristi kod stvaranja, ponekad tematskoj podlozi glazbe ili narativu. Nakon što je svoj kajkavski blues “Siromahi i Lazari” naslikao uljem na platnu, a “Apocalipstick” tehnikom akvarela, njegov najnoviji peti studijski album pod nazivom “KINK” nastao je vrlo aktualnom tehnikom stvaranja – tipkovnicom i mišem.

Album je nastajao gotovo u potpunosti na temelju izrazito izmijenjenih semplova, a tekstovi su većinom pisani kolažnom tehnikom. Kompilirani od raznih statusa na društvenim mrežama, memeova, komadića raznih videa i storija koji nam iskaču na mobilnim uređajima. Ideja je bila dati riječima da same biraju riječi s kojima će se povezati na temelju njihovog zvuka. Album je doslovno “KINK” u glazbenom smislu upravo zbog tehnike kojom je nastao, a koja je Grobenskog najviše i inspirirala.

“Htio sam da na albumu uopće nema gitare, da sve budu jako heavy izmanipulirani samplovi, kombinirati pjevanje i rapanje. Rap je nešto što je za mene izazov jer nisam reper, ali služam puno takve mjuze i htio sam probati da vidim koliko je teško. Čini se zavodljivo lako, ali trebao sam dosta toga poslušati, vježbati i probati da dođem na neku razinu s kojom sam zadovoljan, da razvijem neki svoj flow. Raperi obično ne pjevaju, ali meni je bila želja da probam sam jedno i drugo, bez gostiju i featuring izvođača”, kaže Ivan Grobenski.

Upravo kroz ovaj novi način rada Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog stvaralaštva, odnosno načina i izvora umjetne kreativnosti naspram onoj ljudskoj: “Umjetna inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može stvoriti nešto ni iz čega. Umjesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom se albumu nastojim ponašati kao ‘čovjek AI’, mijenjajući iz temelja vlastiti pristup pisanju glazbe i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvijek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mjestu.”

Ivan Grobenski ‘KINK’

Njegov prethodni album “Apocalipstick” oduševio je glazbene kritičare diljem regije i ponio epitete najboljeg domaćeg albuma godine, te najboljeg soul albuma ikad snimljenog u Hrvatskoj i zaradio nominacije za nagradu Rock&Off u kategoriji “Albuma godine” i “Pjesme godine” i nominaciju za nagradu Porin u kategoriji “Najboljeg albuma alternativne glazbe”. Ujedno, Grobenski je uvršten i u IMPALA-in izbor “Youtube 100 Artists To Watch 2023.”.

Najnoviji singl “Liberty” objavljen je kao Youtube lyrics video. Autor glazbe i tekstova je Ivan Grobenski, a aranžmane potpisuje zajedno s Marinom Hraščancem koji je ujedno zaslužan za miks i mastering. Album je objavio Intek Music i možete ga slušati na svim glazbenim streaming servisima.

Koncertno predstavljanje albuma biti će u Klubu FUNK u Koprivnici u petak 19. travnja, a već u subotu 20. travnja Grobenski nastupa u Zadru u sklopu programa Urbofon Live.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X