Ivan Ščapec: Otkad sam pokrenuo Eine, zadovoljniji sam s imenom Seine

‘Ja bih iskoristio ovu priliku da pozovem promotore i festivale da nas pozovu kod sebe, fin smo bend, zahvalan, ne pravimo probleme. Pozovite nas prije nego se raselimo, zatvorimo bend ili uzmemo kredit’, poručuje Ivan Ščapec iz grupe Seine u ovom intervju, što i mi naravno ‘besramno’ stavljamo u prvi plan (ako izuzmemo naslov). A prva prilika za festivalske promotore i sve koji se tako osjećaju, kao, dakako, i vjernu publiku je već danas u Vintage Industrial Baru gdje će Seine nastupit zajedno s grupom Nellcote.

Seine su: Ivan Grobenski, Ivan Ščapec i Dimitrij Mekotanović (Foto: Marina Uzelac)

U petak ste u Vintage Industrialu, šteta je što NLV neće moći biti dio toga. Mijenja li to i koncepciju planiranog nastupa grupe Seine?

Ivan Ščapec: Ne mijenja, nije da je nogomet pa prilagođavamo taktiku. Doduše, ovaj put sviramo ponešto izmjenjenu set listu – imamo nove pjesme koje zahtijevaju malo drugačiji tretman. Svakako bude šareno i veselo.

Kad nastupaš solo onda je to Eine, kad si s bendom onda je Seine. Ne misliš li da time pomalo zbunjuješ neku potencijalnu novu publiku? Mislim, radim u mediju, znam da ljudima treba vremena usvojiti nešto, pa tako i naziv benda, da ne govorim o ostalom…

Ivan Ščapec: Mislim da ne. Štoviše, meni je to baš super jer daje objašnjenje Seine. Definiraju se jedno u odnosu na drugo. Ako ćemo o poslovnim potezima, pametna odluka bila bi zatvoriti Seine i “Sno Sna” snimiti pod nekim drugim imenom. Ime benda je zbunjujuće samo po sebi, svjestan sam toga. Ali osjećam kao da Eine zapravo spašava stvar. Otkad sam pokrenuo Eine, zadovoljniji sam s imenom Seine. Mislim da ta binarnost olakšava komunikaciju.

Ivan Ščapec i Dimitrij Mekotanović (Foto: Marina Uzelac)

Hipotetski gledano, ako ostaneš sam, onda bi vjerujem i album bio naslovljen s Eine?

Ivan Ščapec: Misliš album Seine bi se zvao Eine? He, he, to bi porazilo cijelu svrhu. Kod mene postoji obrazac – počnem sam na gitari, to postane bend, napravim opet nešto da bi opet bio sam na gitari, pa to opet postane bend, i tako u krug. Seine je bio (relativna) samoća u odnosu na Vlastu, pa je postao prostor u koji su stali i drugi. Sad je Eine samoća i samo moj prostor.

Kao Eine si nedavno radio na projektu redateljice Marine Uzelac, a plod te suradnje je i mini film „Sve“. Što možeš reći o o pozadini te suradnje?

Ivan Ščapec: Marina je htjela snimiti kratki eksperimentalni film, ili seriju filmova, o ‘živim akvarijima’ u ribarnicama. Pedeset riba stješnjeno u pola kubika čeka. Obzirom da naš sustav životinje shvaća kao robu, one su lišene našeg obzira i suosjećanja. Njihovo postojanje je svedeno na kilažu, kao da se radi o krumpiru. Marina je htjela da barem na trenutak razbije taj ‘zombieland’, tu utrnulu svijest, i da baci drugačije svjetlo na nešto što više ni ne primjećujemo.

Je li prošlo dovoljno vremena da s odmakom sagledaš album „Sno sna“? Bi li nešto mijenjao?

Ivan Ščapec: Ne bi. To ti je što ti je. Ne razmišljam više o tom albumu, osim u kontekstu kakav će novi album biti u odnosu na stari. Nakon što poslušaš taj materijal bezbroj puta tijekom svirki, probi, snimanja, miksanja, stvarno si sretan da je vani i da ga baš nikad više ne moraš slušati. Sad je prošlo šest mjeseci otkad je vani, a ja ga nosim sa sobom već skoro tri godine. Vječnost.

Seine (Foto: Marina Uzelac)

Po izlasku si ga promorao koncertno na turneji po Francuskoj. Vjerujem da ni regija nije bila zakinuta. Gdje si ga još koncertno promovirao , tj. kakvi su koncerni planovi? Ljeto je pred nama…

Ivan Ščapec: Bili smo na francuskoj turneji, a prije ljeta planiramo još dvije kraće turneje – jedna po slavenskim zemljama, jedna Balkan. Na jesen je u planu jedna veća europska turneja. Sviramo što više, bili smo stvarno svugdje, od Beča do Beograda, od Dubrovnika do Ljubljane. Ljetni planovi zasad skromno. Ja bih iskoristio ovu priliku da pozovem promotore i festivale da nas pozovu kod sebe, fin smo bend, zahvalan, ne pravimo probleme. Pozovite nas prije nego se raselimo, zatvorimo bend ili uzmemo kredit.

Imaš li novi album u glavi?

Ivan Ščapec: Već je više vani nego u glavi. Otprilike pola materijala je već gotovo. Računam da ćemo ga završiti do kraja godine. Na novom albumu bavimo se gotovo isključivo novcem. Biće matrica, loopova, gadne muzike, sve skupa zavijeno u ružne i cinične tekstove. Ima nešto zlo u dubini, a ‘oće van.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X