Ivan Škrabe snimio video spot ‘Napustite gradove’, za pjesmu koja postaje sve aktualnija

Ivan Škrabe je napisao pjesmu ‘Napustite gradove’ prije tri godine i sasvim slučajno bez neke namjere završen je spot baš sad iako je snimanje počelo prije nove godine.

Ivan Škrabe (Foto: Matej Čelar)

Ivan Škrabe je kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina.

U prosincu 2017. godine, u svega nekoliko sati, EP album „Dodirom slobode“ snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra iz šume ,na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

Debitantski EP album“Dodirom slobode“ izašao je krajem proljeća 2018. godine i nekako proročki na albumu se našla prekrasna balada „Napustite gradove“ koja je bez ikakvog premišljanja dobila i svoj video spot koji je završen ovih dana, a za kojeg je zaslužan Doringo.

Osvrt na Ivana i pjesmu „Napustite gradove“ ostavio je prošlog petka na svojoj stranici i blogu naš priznati pisac Miljenko Jergović: “Ivan Škrabe tihi je stanar desetog kata u jednom od starijih novozagrebačkih nebodera. Ponekad, sasvim rijetko, u lift uđe s gitarom. Lift je vrlo uzak, putnički, iz vremena kada se još nisu ugrađivali teretni liftovi. Svašta ljudi u njega unose: ogromne vreće sa smećem, komade namještaja, bicikle… Umjetnost neboderskog uzašašća je unijeti u lift stvar čija je zapremina veća od zapremine lifta. Fizika nebeskog života. I nitko se zbog toga ne ispričava. Zašto bi. Ivanu Škrabi, međutim, kao da je pomalo neugodno što je s gitarom ušao u lift. Ivanov blues je vrlo ambijentalan, novozagrebački, blues Zapruđa i Bundeka, koji je do prije nekoliko godina bio prašuma, kao s američkog juga, iz koje nas je budio pijev tisuća ptica, a danas je park. To čujem u njegovom glasu i gitari, premda on o tome ne pjeva i nije mu to na umu. Tko zna, možda Ivan Škrabe nije ni živio tu u vrijeme kada je Bundek bio prašuma. Ali duh mjesta kroz njega pjeva, to je, uostalom, smisao bluesa. Pjesma “Napustite gradove” nastala je godinama prije epidemije koronavirusa, koja je zahvatila svijet sa zime 2020, ali ja ću je pamtiti po epidemiji. Bježati u šume, među stabla, tamo gdje nema zaraženih, u napuštena tvronička predgrađa, puste teretne kolodvore, u močvare i planine Ivanova bluesa…” Miljenko Jergović, 13.03.2020.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X