Izašao novi album Brune Matić ‘Noise’

Mlada bubnjarka je na ovom projektu radila oko dvije godine, te je autorica kompozicija, aranžmana, teksta i videa.

Bruna Matić (foto: Promo)

Jazz bubnjarica Bruna Matić objavila je novi album “Noise”. Ovaj projekt predstavlja nešto posve novo u svijetu glazbe jer spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla. Projekt N O I S E govori o buci s kojom se svakodnevno susrećemo. Buka prometa, radova, sirena, te u širem smislu neželjeni sadržaj se miješa s ogromnom količinom informacija kojima smo svakodnevno bombardirani. Većinu sadržaja koju konzumiramo svakodnevno više svjesno niti ne percipiramo. Zvukovi se isprepliću sa svjetlima, reklamama, informacijama, telefonskim pozivima, mislima, stvarajući buku koje nismo niti svjesni, što je polako postalo sastavni dio modernog života u gradu.

Komponenta ove suite koja je publici sasvim nova je video koji se sinkronizirano prikazuje za vrijeme svirke, koji uz glazbu pomaže ispričati priču projekta N O I S E. Kombinacija jazza i elektronike autoricu predstavlja u sasvim novom svjetlu, istražujući nove puteve jazza u 21. stoljeću kroz stapanje glazbe i vizualne umjetnosti, dok nas narativni sadržaj ovog djela vodi kroz priču o životu u modernom svijetu.

Projekt je prvi put predstavljen sa jazz orkestrom HRT-a na autorskom koncertu u svibnju 2021. U međuvremenu su kompozicije prearanžirane za kvintet, te snimljene na nosaču zvuka, a izlazak albuma je planiran za listopad 2022.

Spoj elektronike i jazza

Mlada bubnjarka je na ovom projektu radila oko dvije godine, te je autorica kompozicija, aranžmana, teksta i videa. “Ovo je definitivno najzahtjevniji projekt na kojem sam do sada radila. Na njemu radim već duže od dvije godine, a ideja se u meni kuha još i duže od toga. Već dugo vremena me zanima spajanje glazbe i vizualne umjetnosti, konkretno videa,” kaže Bruna.

Spoj videa i glazbe, te korištenje elektronskih efekata je odraz trenutnih strujanja jazz glazbe u 21. stoljeću, gdje glazbenici kao što su Brad Mehldau, Mark Giuliana, Jojo Mayer, Robert Glasper i drugi crpe inspiraciju iz raznih žanrova elektronske glazbe, ali i hip-hopa.

Brunu Matić ovaj projekt publici predstavlja u sasvim novom svjetlu. Nakon albuma prvijenca koji je karakteriziran tradicionalnijim zvukom i pristupom jazzu, mlada bubnjarka se odlučila okrenuti istraživanju elektronske glazbe. Kompozicije su stoga spoj ritmova iz raznih elektronskih žanrova, kao što su dubstep, trap, 2-step i drum n bass, te jazz improvizacije i harmonije.

Bruna Matić (foto: Promo)

Buka kao tema novog projekta

Temu ovog projekta Bruna je pronašla u svom okruženju. Buka o kojoj ovdje govori je u širem smislu kaos nepotrebnih informacija.

“Svakodnevno smo bombardirani s toliko informacija da većinu te buke ili “buke” više niti ne primijetimo, a većina tih informacija je totalno nebitna. Kad bismo mogli eliminirati većinu tih informacija, uopće nam ne bi nedostajala”, objasnila je Bruna, “stoga sam na neki način htjela staviti zrcalo na svijet koji nas okružuje i prikazati ga kroz jedan od glavnih aspekata koji ga označava- buka.” Ovim projektom bubnjarka izražava i svoj stav prema umjetnosti i motivaciju iza njega.

“Umjetnost nam daje siguran prostor u kojem možemo istraživati ideje i pričati priče koje u stvarnom životu možda ne bismo mogli ispričati ili ne bismo mogli toliko dobro dočarati i taj aspekt stvaranja umjetnosti me iznimno privlači.”

Nezavisni umjetnici u 21. stoljeću

Za izdavanje ovog albuma mlada je bubnjarka odlučila krenuti jednim pomalo nekonvencionalnim putem. Naime, uz sve prisutniji streaming, prodaju albuma koja je u opadanju, te izdavačke kuće koje svojim poslovnim pristupom vrlo često donose odluke koje nisu u interesu izvođača, Bruna se odlučila ovaj album izdati u vlastitom izdanju i to putem vlastite izdavačke kuće Zebra Music uz pomoć internet distributera CDbaby. Ovaj potez predstavlja logičnu odluku mnogih mladih umjetnika koji su potaknuti trenutnim strujanjima u svijetu glazbenog poslovanja odlučili sami utabati svoj put.

Cijeli video možete pogledati na stranici www.brunamatic.com, a album je dostupan za streaming na linktr.ee/bmatic.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X