Izlazi album s najranijim demo snimkama Loua Reeda i Velvet Underground

Snimke iz svibnja 1965. bile su zapečaćene gotovo 50 godina, a otkrivaju izvedbe pjesama poput ‘I’m Waiting for the Man’ i ‘Heroin’ u folk aranžmanima.

Lou Reed “Words & Music, May 1965”

Najranije verzije nekih od najslavnijih pjesama grupe The Velvet Underground, uključujući “I’m Waiting for the Man” i “Heroin” Loua Reeda, otkrivene su i bit će objavljene u kolovozu.

Američka diskografska kuća Light in the Attic u partnerstvu s Reedovom udovicom Laurie Anderson objavit će “Words & Music, May 1965” kao prvi album u novoj arhivskoj seriji. Album sadrži demo snimke pjesama koje je Reed snimio s Johnom Caleom, budućim kolegom u Velvet Underground, i poslao ih sam sebi u ovjerenom paketu kao način osiguranja autorskih prava na snimke bez podnošenja službene papirologije. Snimke su ostale zapečaćene gotovo 50 godina i gotovo ih nitko prije nije čuo.

Reed izvodi pjesme na akustičnoj gitari i usnoj harmonici, a Cale dodaje vokalne harmonije, čineći izvedbe sličnijima folk glazbi tog vremena nego avangardnom rocku koji će Velvet Underground uskoro pokrenuti. Dva mjeseca kasnije, u srpnju 1965., gitarist Sterling Morrison pridružio se grupi za još jednu rundu demo snimaka, do studenog su se zvali Velvet Underground, a do prosinca je njihova postava finalizirana s Maureen Tucker na bubnjevima.

Od pjesama snimljenih u svibnju 1965., “I’m Waiting for the Man” i “Heroin” će završiti na njihovom debitantskom albumu iz 1967., “The Velvet Underground & Nico”, dok će “Pale Blue Eyes” biti objavljena u bitno drugačijoj verziji na eponimnom albumu iz 1969. godine.

“Words & Music, May 1965” će biti dostupan na pojedinačnim pločama, CD-ovima i kasetama, kao i na uslugama streaminga i downloada.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X