Izložba ‘Geniale Dilletanten’ (Genijalni diletanti) priča priču o supkulturi u Njemačkoj 1980-ih

Goethe-Institut i Močvara ugostili su putujuću izložbu ‘Geniale Dilletanten’ (Genijalni diletanti), koja se od 4. do 18. veljače 2017. može pogledati u Pogonu Jedinstvo. U suradnji s klubom Močvara organiziran je bogat popratni program, koji započinje, u međuvremenu već rasprodanim, koncertom Teha Taerda i Blixe Bargelda 7. veljače.

'Geniale Dilletanten' u Pogonu Jedinstvo
‘Geniale Dilletanten’ u Pogonu Jedinstvo

Putujuća izložba Goethe-Instituta “Geniale Dilletanten” predstavlja glazbenu scenu u podijeljenoj Njemačkoj početkom 80-ih, donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam bendova, Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tijekom tih godina mnogi su umjetnici iz inozemstva došli u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima (David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed).

U sklopu izložbe nudi se popratni program koji obuhvaća koncert, filmsku projekciju uz razgovor, DJ party, stručna vodstva i radionice.

U Močvari 7. veljače nastupaju Teho Teardo & Blixa Bargeld. Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds u partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Močvaru predstaviti svoju novu glazbenu avanturu, kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta.

'Geniale Dilletanten' u Pogonu Jedinstvo
‘Geniale Dilletanten’ u Pogonu Jedinstvo

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zidom podijeljeni grad postao je mjesto okupljanja supkulturne i popkulturne scene, genijalnih diletanata i svjetskih zvijezda te je kao kulturalni međuprostor privlačio iskustvom života u trenutku. Nakon filma slijedi razgovor s gostima i akterima berlinske scene ’80-ih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom uz moderaciju Vlatke Kolarović. Od 23 sata Mark Reeder pušta glazbu. Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu “Vizualne improvizacije” na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, posljednjeg dana izložbe, 18. veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe “Tvornica zvuka” namijenjena srednjoškolcima i studentima. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

POPRATNI PROGRAM

Sub. 4.2.2017.
20:00 Otvorenje izložbe “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo

Uto. 7.2.2017.
20:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo
21:30 Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Močvara

Sri. 8.2.2017.
19:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo

FILM & RAZGOVOR & PARTY @ Močvara
20:00 Film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”
21:30 Razgovor s Blixom Bargeldom i Markom Reederom
23:00 DJ SET – Mark Reeder

Sub. 11.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Vizualne improvizacije s Jelenom Bračun i Gordanom Košćec Bousfield (udruga OPA)
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten”

Sub. 18.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Tvornica zvuka s Nenadom Sinkauzom
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
Od 14:30 do 18:00 sati za studente (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten”

“Geniale Dilletanten” (sic!) bio je namjerno pogrešno napisan naziv koncerta koji je održan 4. rujna 1981. u berlinskom Tempodromu. Naslov je postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj sredinom 80-tih godina, razdoblje u kojem se u svim vrstama umjetnosti krenulo novim putevima i tragalo za novim oblicima izraza.

Projekt Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ u Hrvatskoj je realiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” i Klubom Močvara.

Izložba je otvorena od 17:00 do 21:00, svaki dan od ponedjeljka 6.2. do subote 18.2. Na dan koncerta Teha Tearda & Blixe Bargelda te okruglog stola s Blixom Bargeldom i Markom Reederom, 7. i 8.2. izložba je otvorena do ponoći. U nedjelju 12.2. otvorena je od 11:00 do 18:00 sati. Ulaz je slobodan. Vodstva za građanstvo su 7.2. u 20:00 sati, 8.2. u 19:00 sati, 11.2. i 18.2. u 18 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X