Izložba ‘Geniale Dilletanten’ (Genijalni diletanti) priča priču o supkulturi u Njemačkoj 1980-ih

Goethe-Institut i Močvara ugostili su putujuću izložbu ‘Geniale Dilletanten’ (Genijalni diletanti), koja se od 4. do 18. veljače 2017. može pogledati u Pogonu Jedinstvo. U suradnji s klubom Močvara organiziran je bogat popratni program, koji započinje, u međuvremenu već rasprodanim, koncertom Teha Taerda i Blixe Bargelda 7. veljače.

'Geniale Dilletanten' u Pogonu Jedinstvo
‘Geniale Dilletanten’ u Pogonu Jedinstvo

Putujuća izložba Goethe-Instituta “Geniale Dilletanten” predstavlja glazbenu scenu u podijeljenoj Njemačkoj početkom 80-ih, donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam bendova, Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tijekom tih godina mnogi su umjetnici iz inozemstva došli u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima (David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed).

U sklopu izložbe nudi se popratni program koji obuhvaća koncert, filmsku projekciju uz razgovor, DJ party, stručna vodstva i radionice.

U Močvari 7. veljače nastupaju Teho Teardo & Blixa Bargeld. Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds u partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Močvaru predstaviti svoju novu glazbenu avanturu, kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta.

'Geniale Dilletanten' u Pogonu Jedinstvo
‘Geniale Dilletanten’ u Pogonu Jedinstvo

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zidom podijeljeni grad postao je mjesto okupljanja supkulturne i popkulturne scene, genijalnih diletanata i svjetskih zvijezda te je kao kulturalni međuprostor privlačio iskustvom života u trenutku. Nakon filma slijedi razgovor s gostima i akterima berlinske scene ’80-ih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom uz moderaciju Vlatke Kolarović. Od 23 sata Mark Reeder pušta glazbu. Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu “Vizualne improvizacije” na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, posljednjeg dana izložbe, 18. veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe “Tvornica zvuka” namijenjena srednjoškolcima i studentima. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

POPRATNI PROGRAM

Sub. 4.2.2017.
20:00 Otvorenje izložbe “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo

Uto. 7.2.2017.
20:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo
21:30 Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Močvara

Sri. 8.2.2017.
19:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten” @ Pogon Jedinstvo

FILM & RAZGOVOR & PARTY @ Močvara
20:00 Film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”
21:30 Razgovor s Blixom Bargeldom i Markom Reederom
23:00 DJ SET – Mark Reeder

Sub. 11.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Vizualne improvizacije s Jelenom Bračun i Gordanom Košćec Bousfield (udruga OPA)
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten”

Sub. 18.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Tvornica zvuka s Nenadom Sinkauzom
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
Od 14:30 do 18:00 sati za studente (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu “Geniale Dilletanten”

“Geniale Dilletanten” (sic!) bio je namjerno pogrešno napisan naziv koncerta koji je održan 4. rujna 1981. u berlinskom Tempodromu. Naslov je postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj sredinom 80-tih godina, razdoblje u kojem se u svim vrstama umjetnosti krenulo novim putevima i tragalo za novim oblicima izraza.

Projekt Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ u Hrvatskoj je realiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” i Klubom Močvara.

Izložba je otvorena od 17:00 do 21:00, svaki dan od ponedjeljka 6.2. do subote 18.2. Na dan koncerta Teha Tearda & Blixe Bargelda te okruglog stola s Blixom Bargeldom i Markom Reederom, 7. i 8.2. izložba je otvorena do ponoći. U nedjelju 12.2. otvorena je od 11:00 do 18:00 sati. Ulaz je slobodan. Vodstva za građanstvo su 7.2. u 20:00 sati, 8.2. u 19:00 sati, 11.2. i 18.2. u 18 sati.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X