Izložba i strip ‘Bez brkova’ Davora Schunka u Galeriji događanja

Izložbu možete pogledati od petog do dvadesetog svibnja.

Davor Schunk “Bez brkova”

Izložba i strip Bez brkova novi je rad umjetnika, ilustratora, strip crtača Davora Schunka koji karakterizira oštar, brz ritam, narativne nelogičnosti, ispadanja iz fabule, apsurd i poigravanje sa društvenim klišejima. Izložba se otvara u četvrtak, 5. svibnja u 19:00 sati u Galeriji događanja na Peščenici, a moći će se pogledati do 20. svibnja.

U radu se Schunk poigrava glavnim protagonistom koji jedan kliše zamjenjuje drugim – kao stanovnik provincije kojemu se dnevni ritam svodi na “p’oso kuću i birtiju”, i kojega upoznajemo kao čovjeka bez dlaka na tijelu, povratnika s bauštele, kojemu partnerica rađa brkato dijete. Ovaj događaj inicira niz apsurdnih situacija – od izrugivanja protagonistu do njegove slučajne inauguracije u vođu, i to direktno sa filmskog seta! Potencirajući paralele s fašizmom i Hitlerom strip se poigrava totalitarnim sistemima koji inzistiranju na hvatanju “penzića, samostalnih umjetnika, dimnjačara i analitičara, znanstvenika, pjesnika, dizajnera, medicinskih radnike,” pa čak i crkvenjaka. Drugim riječima, sustav se postupno rješava i “korisnih” “nekorisnih” skupina da bi se urušio sam u sebe, dok protagonist nestaje bez moći/brkova, baš kao što ih je stekao – spletom neobičnih okolnosti.

Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku, čak i svojevrsnu grubost u izrazu koja točno reflektira bazen tema koje autor dotiče.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X