Iznenadno preminuo Janka Nabay, kralj Bubu glazbe

Ahmed Janka Nabay, glazbenik iz Sierra Leonea, najpoznatiji po pionirskom radu u elektroničkom podžanru zvanom Bubu glazba, preminuo je u 54. godini, objavio je informaciju njegov diskograf.

  • 4
    Shares

 

Janka Nabay (izvor: screenshot Youtube)

Uzrok smrti trenutno je nepoznat. Nabay je svoju karijeru započeo u rodnom Sierra Leoneu iz koje ubrzo doživljavai i internacionalni uspjeh zahvaljujući populariziranju Bubu glazbe koja je nastala u Tenme regijama te zemlje. Pri kraju građanskog rata u Sierri Leoneu, Nabay je krenuo prema SAD-u, gdje je do 2007. radio po kuhinjama i ostalim usputnim poslovima dok njegova starija Bubu izdanja nisu ponovno otkrivena.

Potom se seli u Brooklyn gdje 2010. izdaje prvi komercijalno uspješan album Bubu glazbe, “Bubu King EP”, kojeg objavljuje putem True Panthera. Nakon tog EP-a, Nabay i njegov bend objavljuju još dva LP-a preko izdavačke kuće Davida Byrnea, Luaka Bop. 2012. godine izlazi “En Yay Sah”, a 2017. “Build Music”.

U intervjuu za Bandcamp prošle godine, Nabay je poručio: “Nadam se da će se ljudi usredotočiti na moju glazbu. Želim čuti da netko u Londonu pleše na Bubu glazbu, da netko pleše u Njemačkoj na Bubu glazbe, netko u Južnoj Africi, netko u Nigeriji…To je moja nada. Ovo je ono za što se zalažem , to je moj život, to je za mene i cijelu moju zemlju.”

  • 4
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X