Izuzetno popularna izložba ‘Alan Ford trči počasni krug’ nakon Ljubljane dolazi i u Beograd

U Muzeju Jugoslavije u Beogradu će od 2. prosinca biti otvorena gostujuća izložba ‘Alan Ford trči počasni krug’, koja je bila jedan od najposjećenijih slovenskih kulturnih događanja u 2019. godini.

Alan Ford trči počasni krug – izložba u Muzeju Jugoslavije u Beogradu

Bit će prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969–1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi talijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Spomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će u periodu od 28. studenog do 2. prosinca obilježiti i ovogodišnji Dan Muzeja.

Prvi broj „Alana Forda” izašao je u svibnju 1969. godine. Osmislili su ga Luciano Secchi – MaX Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

„Strip je ismijavao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulirane ljude na svijetu. Nikoga nije poštedeo. Obradio je lijepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove. Događaji u stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni. Neki citati postali su dio svakodnevnog govora, pa njegov utjecaj možemo prepoznati i u muzici (Prljavo kazalište), i na filmu (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Smogovci). Danas je strip jednako zanimljiv uslijed aktualne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki”, objašnjava autor izložbe, Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije.

Alan Ford junaci

Izložbu organiziraju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u suradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

„Veoma nam je drago što ćemo ugostiti ovu zapaženu izložbu. Alan Ford je nesumnjivo jedan od fenomena koji karakterišu jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo. Želela bih, stoga, da se zahvalim svim saradnicima, donatorima i sponzorima koji su nam pomogli da u ovoj godini realizujemo izložbu uprkos složenim okolnostima”, izjavila je direktorica Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, u susret otvaranju izložbe.

Stručni suradnici na izložbi su dr. Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća”, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford”. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

„Alan Ford je jedan od vrlo retkih primera kako se strani kulturni artefakt ‛primi՚ u novoj stredini i, štaviše, postane neodvojivi deo kulturne baštine zemlje primaoca; kulturni ekvivalent voćnog kalemljenja. Istina je da je Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji postao popularniji i značajniji nego u rodnoj Italiji, dok je u svim ostalim zemljama, gde je prevod pokušan, ugašen nakon samo nekoliko izdanja. Nikada, na primer, nije preveden na engleski“, navodi Lazar Džamić povodom otvaranja beogradske izložbe.

U okviru izložbe bit će prikazana i rijetka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića.

U okviru izložbe „Alan Ford trči počasni krug” održat će se i prateći programi, a izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2021. godine.

Podsjećamo da se u Zagrebu 2019. na Comic Con festivalu održala izložba sličnog karaktera “50 godina Alana Forda”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X