Izuzetno popularna izložba ‘Alan Ford trči počasni krug’ nakon Ljubljane dolazi i u Beograd

U Muzeju Jugoslavije u Beogradu će od 2. prosinca biti otvorena gostujuća izložba ‘Alan Ford trči počasni krug’, koja je bila jedan od najposjećenijih slovenskih kulturnih događanja u 2019. godini.

Alan Ford trči počasni krug – izložba u Muzeju Jugoslavije u Beogradu

Bit će prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969–1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi talijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Spomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će u periodu od 28. studenog do 2. prosinca obilježiti i ovogodišnji Dan Muzeja.

Prvi broj „Alana Forda” izašao je u svibnju 1969. godine. Osmislili su ga Luciano Secchi – MaX Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

„Strip je ismijavao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulirane ljude na svijetu. Nikoga nije poštedeo. Obradio je lijepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove. Događaji u stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni. Neki citati postali su dio svakodnevnog govora, pa njegov utjecaj možemo prepoznati i u muzici (Prljavo kazalište), i na filmu (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Smogovci). Danas je strip jednako zanimljiv uslijed aktualne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki”, objašnjava autor izložbe, Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije.

Alan Ford junaci

Izložbu organiziraju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u suradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

„Veoma nam je drago što ćemo ugostiti ovu zapaženu izložbu. Alan Ford je nesumnjivo jedan od fenomena koji karakterišu jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo. Želela bih, stoga, da se zahvalim svim saradnicima, donatorima i sponzorima koji su nam pomogli da u ovoj godini realizujemo izložbu uprkos složenim okolnostima”, izjavila je direktorica Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, u susret otvaranju izložbe.

Stručni suradnici na izložbi su dr. Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća”, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford”. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

„Alan Ford je jedan od vrlo retkih primera kako se strani kulturni artefakt ‛primi՚ u novoj stredini i, štaviše, postane neodvojivi deo kulturne baštine zemlje primaoca; kulturni ekvivalent voćnog kalemljenja. Istina je da je Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji postao popularniji i značajniji nego u rodnoj Italiji, dok je u svim ostalim zemljama, gde je prevod pokušan, ugašen nakon samo nekoliko izdanja. Nikada, na primer, nije preveden na engleski“, navodi Lazar Džamić povodom otvaranja beogradske izložbe.

U okviru izložbe bit će prikazana i rijetka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića.

U okviru izložbe „Alan Ford trči počasni krug” održat će se i prateći programi, a izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2021. godine.

Podsjećamo da se u Zagrebu 2019. na Comic Con festivalu održala izložba sličnog karaktera “50 godina Alana Forda”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X