J. R. August ‘Dangerous Waters’ – tiha voda zagorskih brega americanu dere

Iako je Zabočanin Nikola Vranić alias J. R. August svojim EP-jevima (5 komada do sad!) pokazao da se radi o vrhunskom talentu, njegov prvi dugosvirajući tour de force ‘Dangerous Waters’ pokazuje o kakvom se macanu radi.

J.R. August ‘Dangerous Waters’

Školovani muzičar istančanog senzibiliteta i nemirnog duha pokazuje svu raskoš poznavanja americane, i to bez hrvatsko-engleskog naglaska. „Dangerous Waters“ je svojevrsna kompilacija dva EP-ja („Black Waters“ i „33“) i naramka novijih pjesama. Pjesme teku iz jedne u drugu , to su uglavnom elegične numere duljeg trajanja koje udaraju jako i ostavljaju uzvišen osjećaj pročišćenja. Tome, osim sjajno sročenih pjesama, doprinose i aranžmani, pogotovo rad s višeglasnim, zborskim pjevanjem koje efektno podcrtava osnovni ton pjesama.

Monotoniji je pristup zabranjen, Vranić ima previše trikova u rukavu da bi se dobio osjećaj kako se to već prije čulo.

Sve Vranićeve vještine možda najbolje dolaze do izražaja na devetominutnoj „The Brown Trout and the Nightingale“ koja je paradoksalno, vrlo ritmična, iako se tek diskretno udara ritam, a višeglasja, saksofon i klavijature se isprepliću poput kakvog djela klasične muzike. August dobro koristi pristup tiho-glasno-tiho, i to čini naoko nehajno, no matematički vrlo precizno. Zborsko pjevanje i poznavanje američkog gospela dolazi do izražaja na „Let’s Get Together“ koja ima potencijal da bude hit.

Vranić je pjevački uvjerljiv, koristi falset poput „velikih“, i na neki način „Dangerous Waters“ podsjeća na rane radove Eltona Johna, na mirniju fazu Nicka Cavea, kao i na antologijske ploče grupe The Band te na beskrajno talentiranu i beskrajno ukletu Judee Sill, koja je svoj kantautorski izričaj također kombinirala s efektnim polifonim (često vokalnim) frazama.

I kad je već spomenut engleski hitmejker, valja reći da je „Dangerous Waters“ izbio na prvo mjesto najprodavanijih albuma u Hrvatskoj.

Nadajmo se stoga da će Vranić imati karijeru kao Elton John, i da će moći živjeti od svog umjetničkog stvaranja, kao i da je odbor za natječaj „International“ pri HDS-u zamjetio fantastičan potencijal i da će dati priliku Augustu da u inozemstvu predstavlja ovu napaćenu zemlju.

„Dangerous Waters“ ipak nisu tako opasne vode – možda treba ići u srce opasnosti da se tamo nađe sigurnost. U ovom slučaju svakako treba uskočiti u ove opasne vode jer su najlakše dobile maksimalnu ocjenu otkad se mogu sjetiti.

Ocjena: 10/10

(Croatia Records, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X