Jaco Pastorius ‘Word of Mouth’ – sjajno ostvarenje buntovnika i vizionara jazza

Na CD-u objavljeni, drugi album bas gitarista i skladatelja Jaca Pastoriusa donosi izvedbe pet njegovih skladbi te dvije drugih autora. Iako se radi o jazz i fusion glazbi ta dvojica autora nemaju nikakve veze s tim žanrovima.

Jaco Pastorius 'Word of Mouth'
Jaco Pastorius ‘Word of Mouth’

Naime, radi se o skladbama “Chromatic Fantasy” Johanna Sebastiana Bacha te “Blackbird” Lennona i McCartneya. To je samo jedan od pokazatelja svestranosti ovog, jednog od najutjecajnijih bas gitarista. U većini samostalnih projekata Pastorius je težio postizanju bigbandaškog zvuka koji je obogaćivao glazbalima atipičnim za stil u kojem je stvarao. Tako je bilo i na snimanju ovog albuma na kojem je orkestar, među ostalim, proširio sviračima čeličnih bubnjeva, francuskog roga i tube, kao i usne harmonike.

Zanimljivo je da je za suradnika odabrao Tootsa Thielemansa, glazbenika koji je godinama bio proglašavan najboljim jazz usnim harmonikašem na svijetu, ali koji dolazi iz posve drukčijeg miljea. Naime, oni naoko po ničemu nisu djelovali kao mogući glazbeni partneri – ni generacijski niti svjetonazorski. Pastourius je tada bio tridesetogodišnjak, a Thielemans nadomak šezdesetoj; Pastorius je svirao ultramodernu glazbu dok je Thielemans tijekom cijele karijere ostao odan konvencionalnom mainstreamu. U takvom kontekstu javlja se i u ovim izvedbama, donoseći melodioznost i dašak tradicije, ali Pastorius je u aranžmanima to sjajno uklopio u svoju glazbenu viziju ostvarivši osebujan i prepoznatljiv zvuk.

Viziju je mogao ostvariti zahvaljujući vrhunskim glazbenicima koje je okupio za snimanje; u stvari stalnim članovima njegova big banda s kojim je djelovao od 1981. do 1983. Među ostalima to su bili klavijaturist Herbie Hancock, saksofonisti Wayne Shorter i Michael Brecker, bubnjari Peter Erskine i Jack DeJohnette, udaraljkaš Don Alias i trubač Chuck Findley. U stvari, potpun popis glazbenika koji su sudjelovali u snimanju nikad nije bio javno objavljen zato što je CBS, s kojim je bio pod ugovorom kao član Weather Reporta, osporio Pastoriusov ugovor s Warnerom, a album je objavljen pod uvijetom da ne budu navedena imena glazbenika koji su pod ugovorom s CBS-om. Pastorius je svoju svestranost iskazao i kao instrumentalist. Na ovom je snimanju uz električnu svirao akustičnu bas gitaru, klavir, orgulje, sintisajzer, autoharp, bubnjeve i udaraljke, te je pjevao. Album je snimio tijekom 1980. i 1981., dok je još bio član super fusion grupe Weather Report, po čemu je najpoznatiji.

Koliko u ovoj glazbi ima utjecaja Weather Reporta? Svakako puno, no pravo je pitanje kolik je njegov doprinos glazbi tog sastava. To je vrlo jednostavno dokučiti, preslušavanjem njihovih albuma iz razdoblja prije nego se pridružio sastavu i onih koje su ostvarili s njim, a njih je osam. Danas, kad to možemo usporediti s glazbom na ovom albumu, dolazimo do zaključka da je Jaco Pastorius bio iznimna glazbena osobnost, jedna od pokretačkih snaga Weather Reporta, ali i jazz i fusion glazbe općenito. Nažalost nikad nećemo dobiti odgovor na vječno pitanje; u kojem bi se smjeru njegovo stvaralaštvo razvijalo da nije stradao prigodom sukoba sa zaštitarom noćnog kluba, karate majstorom koji ga je tako ozlijedio da je najprije pao u komu, a 21. rujna 1985. i preminuo u trideset i petoj godini života.

(Warner Bros / Dancing Bear, 1981./2015.)

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X