James ‘La Petite Mort’ – Ljubav, ljubav, bla, bla, bla

Nakon što su početkom novog tisućljeća objavili ‘Pleased to Meet You’ koji je iznjedrio njihov, uz ‘Laid’, najveći hit karijere, ‘Getting Away With It (All Messed Up)’, mančesterski James pauzirao je sedam dugih godina prije nego što se vratio sa odličnim albumom ‘Hey Ma’. Ako se ne računaju dva nepamtljiva mini-albuma iz 2010. ‘The Night Before/The Morning After’, pauza je ponovljena sve do sada, a ishod je ponovljen vrlo dobrim pop uratkom nazvanim ‘La Petite Mort’.

James 'La Petite Mort'

Album je producirao Max Dingel, zaslužan za velebni zvuk bendova kao što su Killers, Muse i White Lies, sa dvojbenim rezultatima. U većini slučajeva, poput recimo uvodne „Walk Like You“ sa grandioznim klavirskim dionicama, takav zvuk dobro pristaje pjesmama Jamesa. Ali već u sljedećoj pjesmi slijedi šok. „Curse Curse“ je zamišljena kao himnična bomba, ali već uvodni taktovi zvuče kao alati kakvim su nas davno mučili pseudoglazbeni kriminalci poput Scootera u mračnim razdobljima glazbene prošlosti. Srećom, pjesma sama mnogo je kvalitetnija od pripadajuće joj produkcije, pa utoliko i zaslužuje oprost.

A zatim slijedi singl „Moving On“, apsolutni vrhunac albuma za koji je snimljen ponajbolji glazbeni video u zadnje vrijeme. Priča o životu, smrti i novom životu prikazana plesom klupka užeta toliko je dirljiva i divno izvedena, da sve i u slučaju da samo po njoj pamtimo ovaj album, postiže mnogo više od velike većine ovogodišnje pop produkcije. No, kvaliteta cjelokupnog materijala ipak jamči suprotno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aWPgJkOdUZU[/youtube]

U „Gone Baby Gone“ bend kao da se šali sa vlastitom opsjednutošću ljubavnom tematikom pa ponavljajuću mantru „Love, love, love, love, love“ preokreće u „blah, blah, blah, blah, blah“. Vrlo dobra „Bitter Virtue“ jedina je laganica na albumu inače nastalom u teškim trenucima pjevača Tima Bootha koji je netom prije nastanka ostao bez majke i najboljeg prijatelja, te čak kada se bavi temom smrti, kao u „Frozen Britain“, „All in My Mind“ i „Quicken the Dead“, čini to živim ritmom i vrlo pjevnim melodijama.

Ako će ponovno novi album Jamesa trebati čekati sedam godina, nema sumnje da će rezultat biti još jedan pravi pop album za 2021., kao što je bio slučaj sa zadnje dvije ploče.

Ocjena: 7/10

(BMG Chrysalis/Cooking Viny, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X