Janko Novoselić: U Zagrebu je sve više novih mjesta za sviranje

Ožujski ciklus nedavno pokrenutoga i lijepo zaživjeloga programa suvremenog klupskog jazza zvanoga Chui ovu glazbu u zagrebačkom Vip Clubu počinje u četvrtak 5. ožujka koncertom Kvinteta Janka Novoselića, u paru s također Novoselićevim Kozmodrumom. U to ime, s bubnjarem Novoselićem riječ, dvije o tome što nas očekuje.

Janko Novoselić (Foto: Julien Duval)
Janko Novoselić (Foto: Julien Duval)

Tko čini Janko Novoselić kvintet?

Janko Novoselić: Sastav čine glazbenici već poznati na hrvatskoj instrumentalnoj sceni: basist Goran Delač, gitaristi Elvis Penava i Ivan Kapec te odnedavno klavijaturisti Hrvoje Galler ili Maasej Kovačević. Sastav je počeo djelovati prošle godine, za potrebe snimanja mog novog autorskog materijala, a otad i sviramo u živo. Ideja je da djelujemo stalno, ali s obzirom na veliku zaposlenost svih glazbenika po raznim projektima i poslovima, katkad prođe i duže vrijeme između koncerata. Srećom u Zagrebu je sve više novih mjesta za sviranje, tako da pronalazimo dobre mogućnosti za povremeno održavanje svirki.

Kako biste opisali glazbu Kvinteta i što u njemu istražujete, a da nije zahvaćeno u brojnim drugim sastavima – Chui, Sunrise Sessions, Jazzroom 3… – s kojima svirate?

Janko Novoselić: Ovdje se radi o isključivo mojoj glazbi i tu imam najveću slobodu pisanja i izvođenja vlastitih ideja. U drugim sastavima postoje modusi ili drugi skladatelji čijih se ideja držim i čije smjernice moram pratiti, dok u ovom slučaju imam slobodne ruke. Puno pišem glazbu u zadnje vrijeme, istražujem stilove koji se kreću od minimalizma do rocka, a najčešće koristim jazz forme, kako bi glazbenici mogli doći do izražaja u vlastitim improvizacijama. Ritmički pokušavam istražiti nepravilne mjere i mogućnosti tih mjera za sviranje ritmova koji možda dolaze iz sasvim drugih svijetova, kao npr. elektronske plesne glazbe.

Janko Novoselić
Janko Novoselić

Svira li vaš otac, zapaženi graditelj rocka u Hrvata i Jugoslavena prethodne generacije, Jura/Jurij/Kuzma Novoselić/Videosax/Vitrosax (Film, Dee Dee Mellow, Disciplina kičme, Psihomodo pop…), katkad s vama? Leži li mu jazz?

Janko Novoselić: Tu i tamo zasviramo, dogodi se kakav session. Doduše, dosta rijetko s obzirom na to da smo i on i ja razbacani na sve strane sa svirkama i raznim poslovima, no kad sviramo, uvijek je zabavno. Njemu zapravo sve dosta dobro leži, pa i jazz i improvizacija, a također je majstor raznih instrumenata, pa odlično svira i klavir i harmoniku.

Uz Tonija Starešinića ste voditelj, izbornik programa Chui ovu glazbu. Jesu li dosadašnja tri koncerta ispunila očekivanja?

Janko Novoselić: Ja više pomažem Toniju oko nekih tehničkih sitnica, on je preuzeo kormilo što se tiče same organizacije i odlično mu ide! Sva tri koncerta su čak nadmašila očekivanja – klub je svaki put bio pun i reakcije publike su odlične. To je veliki razlog za zadovoljstvo.

Na koncertu je kao gost naveden Kozmodrum. O čemu je riječ?

Janko Novoselić: Kozmodrum je novi projekt u kojem istražujemo glazbu koja dolazi iz svijeta plesne elektronske glazbe i mogućnosti sviranja takve glazbe kao bend. Ovaj put neće biti vanjskog gosta, pa smo odlučili u prvom dijelu svirati glazbu JN kvinteta, a u drugom dijelu glazbu projekta Kozmodrum. Na neki način to je spajanje različitih svijetova. Dogoditi će se poneka eksplozija ili sudar, ali u procesu će se uspostaviti i neke nove veze.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X