Janko Novoselić: U Zagrebu je sve više novih mjesta za sviranje

Ožujski ciklus nedavno pokrenutoga i lijepo zaživjeloga programa suvremenog klupskog jazza zvanoga Chui ovu glazbu u zagrebačkom Vip Clubu počinje u četvrtak 5. ožujka koncertom Kvinteta Janka Novoselića, u paru s također Novoselićevim Kozmodrumom. U to ime, s bubnjarem Novoselićem riječ, dvije o tome što nas očekuje.

Janko Novoselić (Foto: Julien Duval)
Janko Novoselić (Foto: Julien Duval)

Tko čini Janko Novoselić kvintet?

Janko Novoselić: Sastav čine glazbenici već poznati na hrvatskoj instrumentalnoj sceni: basist Goran Delač, gitaristi Elvis Penava i Ivan Kapec te odnedavno klavijaturisti Hrvoje Galler ili Maasej Kovačević. Sastav je počeo djelovati prošle godine, za potrebe snimanja mog novog autorskog materijala, a otad i sviramo u živo. Ideja je da djelujemo stalno, ali s obzirom na veliku zaposlenost svih glazbenika po raznim projektima i poslovima, katkad prođe i duže vrijeme između koncerata. Srećom u Zagrebu je sve više novih mjesta za sviranje, tako da pronalazimo dobre mogućnosti za povremeno održavanje svirki.

Kako biste opisali glazbu Kvinteta i što u njemu istražujete, a da nije zahvaćeno u brojnim drugim sastavima – Chui, Sunrise Sessions, Jazzroom 3… – s kojima svirate?

Janko Novoselić: Ovdje se radi o isključivo mojoj glazbi i tu imam najveću slobodu pisanja i izvođenja vlastitih ideja. U drugim sastavima postoje modusi ili drugi skladatelji čijih se ideja držim i čije smjernice moram pratiti, dok u ovom slučaju imam slobodne ruke. Puno pišem glazbu u zadnje vrijeme, istražujem stilove koji se kreću od minimalizma do rocka, a najčešće koristim jazz forme, kako bi glazbenici mogli doći do izražaja u vlastitim improvizacijama. Ritmički pokušavam istražiti nepravilne mjere i mogućnosti tih mjera za sviranje ritmova koji možda dolaze iz sasvim drugih svijetova, kao npr. elektronske plesne glazbe.

Janko Novoselić
Janko Novoselić

Svira li vaš otac, zapaženi graditelj rocka u Hrvata i Jugoslavena prethodne generacije, Jura/Jurij/Kuzma Novoselić/Videosax/Vitrosax (Film, Dee Dee Mellow, Disciplina kičme, Psihomodo pop…), katkad s vama? Leži li mu jazz?

Janko Novoselić: Tu i tamo zasviramo, dogodi se kakav session. Doduše, dosta rijetko s obzirom na to da smo i on i ja razbacani na sve strane sa svirkama i raznim poslovima, no kad sviramo, uvijek je zabavno. Njemu zapravo sve dosta dobro leži, pa i jazz i improvizacija, a također je majstor raznih instrumenata, pa odlično svira i klavir i harmoniku.

Uz Tonija Starešinića ste voditelj, izbornik programa Chui ovu glazbu. Jesu li dosadašnja tri koncerta ispunila očekivanja?

Janko Novoselić: Ja više pomažem Toniju oko nekih tehničkih sitnica, on je preuzeo kormilo što se tiče same organizacije i odlično mu ide! Sva tri koncerta su čak nadmašila očekivanja – klub je svaki put bio pun i reakcije publike su odlične. To je veliki razlog za zadovoljstvo.

Na koncertu je kao gost naveden Kozmodrum. O čemu je riječ?

Janko Novoselić: Kozmodrum je novi projekt u kojem istražujemo glazbu koja dolazi iz svijeta plesne elektronske glazbe i mogućnosti sviranja takve glazbe kao bend. Ovaj put neće biti vanjskog gosta, pa smo odlučili u prvom dijelu svirati glazbu JN kvinteta, a u drugom dijelu glazbu projekta Kozmodrum. Na neki način to je spajanje različitih svijetova. Dogoditi će se poneka eksplozija ili sudar, ali u procesu će se uspostaviti i neke nove veze.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X