Jarboli ‘Zabava’ – najbolji rock iz komšiluka

Još se prije 4-5 godina govorilo se o stvaralačkoj snazi beogradske grupe Jarboli, a danas se bez imalo okolišanja može reći da je riječ o najboljem srpskom, ne samo indie, bendu.

Jarboli ‘Zabava’

Posljednji album „Zabava“ u kojem zahvaljujući jednom dobrom poznaniku uživam u konzumiranju na dvostrukom vinilnom izdanju, pruža, figurativno kazano, heroinsku ovisnost. U početku se vrti na gramofonu taj veliki crni okrugli disk, dok glazba „neobavezno“ ispunjava životni prostor, a onda kako vrijeme odmiče, sve više se pozicionira kao centralni predmet koji zove da ga se konzumira sve češće.

„Zabavu“ ne čine hitovi – već pjesme koje nisu hitovi, ali ubrzo to postanu u glavi, a da put zavođenja slušatelju ostaje misterij. Je li stvar u psihotičnom redoslijedu pjesama ili u njihovom unutarnjem šarmu ili u oboje, teško je reći. No sve diše prirodno u svojoj neobjašnjivosti.

„Ništa“ s vrištećom gitarskim solom u najboljoj maniri Radioheada predivno ohladi naredna „Objašnjenja nisu potrebna“ koja kao da je rađena za neku cirkusku točku. Kao što „Porcija poštenja“, koja da je došla s kraja 70-ih kad su The Jam, Television i The Clash krčili put novim zvukom i novim pravilima, zvuči kao glazbena sijamska blizanka s garažnom The Jesus And Mary Chain/Sonic Youth pržionom u obliku „Opsada“ da bi hipnotički blues „Utopija“ cijelu stvar gurnuo u prog rock dimenziju. U toj dimenziji se Jarboli drčno razmeću zvukom koji „ruši stabla“, a opet ne zvuče kao kvazintelektualna kopija nekog rock dinosaura iz 70ih i 80ih, već kao suvereni gigant novog doba.

Jarboli su također iznimno snažni i kad su u pitanju gitarski rifovi i pjesme koje uz snažan ritam oslobađaju energiju. Najjači adrenalinski niz događa je upravo na početku albuma u pjesmama „Naselja u retrovizoru“, „Avatar“ i kulminira u „Podrška je važna“ koja bi se mogla svrstati među najžešće rock pjesme ovih prostora u posljednjih deset godina. Ali ne u ciljano namješteno žestoke pjesme kakvima obično teže punk/metal bendovi, već one koje nude golu rokersku žestinu koja prvo pomiče noge slušatelja dok se mozak pokušava snaći u ekspresno nastaloj histeriji tijela. I opet pružajući mu eliksir opuštanja u baladi „Neizvesnost“ koja dolazi kao logični smireni epilog poslije energetske katarze pjesme „Podrška je važna“. Samo najveći shvaćaju koliko je snažno pozicioniranje balade na albumu, a Jarboli su to plastično dokazali u prvom činu „Zabave“.

Rijetki bendovi također shvate da tek nakon tog trenutka dolazi vrijeme za ono što se obično naziva nosećim hitom albuma, a još rjeđima to pođe za rukom i napraviti. No Jarboli su nakon „Neizvesnosti“ uboli „Ples“ čime je ponovljen efekt preslušavanja prve pjesme albuma tj. kad je slušateljski fokus najjači. A fokus je dovoljno jak i za „Moji koraci“ i „Porcija panike“, dok prva podsjeća na unisonu gitarski hommage The Allman Brothersa“ druga se klatari u srazu razbijenog ritma i posprdnog rakursa spram teksta o napretka svijeta. Možda je pristup u istima indiferentan i banaliziran, ali nije intelektualistički jalovo suhoparan, taman da se pažnja ponovno naoštri na „Nema pravila“ i već dočaranu uzlaznu putanju velikog finala koji započinje s pjesmom „Ništa“.

Pa sad, tko god je željan pravog rock iščašenja na jeziku kojeg razumije (jer na svu sreću ne trebaju titlovi – čisto da TV debilana s titlanjem srpskih filmova ne prođe bar spomenuta u ovom ponovno aktualiziranom trenutku), svakako ne bi trebao zaobići „Zabavu“. Jarboli je nude na besplatni download, a tko se odluči za izvrsno vinilno izdanje na kojem sve navedeno pršti unutar uhu toplih frekvencija moći će vježbati i svoje poznavanje ćirilice na omotu. Negdje sam čuo da je kod nas old fešn opismenjavanje ponovno u modi, pa valjda ćirilica ulazi u tu agendu, a tko zna možda Jarboli za naglo zainteresirano hrvatsko tržište otisnu neki vinil i s „titlovima na latinici“. Ok, zezali se ili ne, svakako važna informacija je da Jarboli uživo glase za izvrstan bend, pa se može reći da je sutra u Tvornici pravi trenutak za uvjeriti se u to.

„Zabava“ je zagarantirana. „Samo zatvorite oči i recite što ustvari želite da vidite…“

Ocjena: 10/10

(Odličan hrčak / Digimedia, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X