Jason Isbell and the 400 Unit ‘Weathervanes’ – kad puše rokerski vjetar

Razgovarajući s kolegom Grobenskim koji je također ljubitelj Isbellove poetike pitao sam ga za mišljenje o novom albumu i vrlo brzo došli smo do zaključka da ‘Weathervanes’ često zvuči kao nešto što smo opisali riječima ‘country Foo Fighters za pametnije ljude’.

Jason Isbell “Weathervanes”

Životni put Jasona Isbella već sad bi mogao biti sadržajem jedne prosječne holivudske biografije, priča o usponu i padu na putu do dominacije, o grijehu i iskupljenju, o pobjedi nad ovisnostima i velikom talentu glavnog junaka koji je kao mali wunderkind uskočio u kombi sa starim barabama The Drive-By Truckers, s njima snimio tri albuma prije nego je potonuo u pakao alkoholizma i droge, da bi prije deset godina očišćen i na vrhuncu snage u suradnji s producentom Daveom Cobbom zasjao s dva najbolja albuma karijere, briljantnim “Southeastern” te “Something More Than Free” koji će mu, kao i naredni “The Nashville Sound” snimljen s bendom The 400 Unit donijeti Grammyje u kategorijama najboljeg americana albuma, dok će njihovi singlovi biti proglašeni najboljim roots pjesmama godine. Kraj rečenice.

Nakon spomenutog “The Nashville Sound” uslijedio je i sljedeći album “Reunions” čije su snimanje i objava u jeku pandemije popraćeni u dokumentarnom filmu “Running With Our Eyes Closed” koji je ove godine objavljen na HBO Maxu, a onda i “Georgia Blue”, poluslužbeni album obrada pjesama čiji izvođači dolaze iz naslovne države, a čije je snimanje Isbell najavio pred posljednje predsjedničke izbore u slučaju da Joe Biden pobijedi Donalda Trumpa na tamošnjoj demokratskoj bojišnici, što se na našu sreću u konačnici i dogodilo, koliko god jedan od kandidata to odbijao prihvatiti. Sva ova izdanja objavljena su s pratećim sastavom The 400 Unit, pa tako imaju nešto više “rokerski” zvuk u odnosu na ona dva sjajna povratnička solo albuma koja smo spomenuli u prošlom odlomku.

Takav je slučaj i s njegovim najnovijim studijskim izdanjem naslovljenim “Weathervanes”, a najveća razlika između ovog i prethodnih albuma leži u činjenicu da ovaj put produkciju ne potpisuje fantastični Cobb, već se tog zadatka prihvatio sam Isbell. Osjeća li se to u zvuku ovog albuma? Moglo bi se reći da vjetrokaz iz njegovog naslova pokazuje da vjetar koji puše u Jasonovoj glavi ovaj put dolazi više iz smjera rocka, pa čak i onog stadionskih razmjera, nego iz krajeva finog countryja i americane. “Weathervanes” je po tom pitanju srodniji albumu “The Nashville Sound” nego svom prethodniku, a vaše mišljenje o njegovoj kvaliteti moglo bi ovisiti o tome kojem ste od tih zvukova prirodno skloniji.

Po pitanju tematike, Isbell ponovno nadahnuće trpi iz svojih autodestruktivnih iskustava, pa ih tako na uvodnom prvom singlu “Death Wish” pripisuje ženi: “Did you ever catch her climbing on the rooftop / Higher than a kite, dead of winter in a tank top?”. U narednoj, pak, “King of Oklahoma” govori tipičnu priču za svoju pjesmaricu, ali nažalost i za Sjedinjene Države kao takve, o čovjeku koji nakon ozlijede postane ovisnik o tabletama protiv bolova i ostaje bez posla, što ga natjera na pokušaj izvedbe kriminalnog pothvata koji se, naravno, ne odvije kako je zamišljen.

Kao singl bila je izvojena i “Middle of the Morning” koja se od uvodnih taktova naslanja na slavnu himnu Vana Morrisona “Into the Mystic” koju je Isbell znao izvoditi na svojim koncertima, pa se na taj način možda i zvučna poetika sjevernoirskog mrguda uplela u južnjački krajobraz “Weathervanesa”. Zadnji singl pak, bila je “Save the World”, pjesma koja je nažalost pretjerano aktualna s mračnom tematikom koja je nedavno došla i pred naša vrata, a to su školske pucnjave. “Somebody shot up a classroom again /And when you said the cops just let ’em die / I heard the shaking in your voice,” pjeva Isbell u očitom referiranju na pomor u Uvaldeu u kojemu policija nije reagirala na vrijeme i poginula je 21 osoba. Zanimljivo je da je o istoj temi govorila i “Gunsmoke Blues” s lanjskog albuma Buddy Guya “The Blues Don’t Lie” na kojoj je gitaru sa starim majstorom svirao upravo naš Jason.

“Cast Iron Skillet” pak govori o nepovjerenju i rasizmu u manjim američkim gradovima opisanom kroz neke lažne narodne mudrosti, dok u “When We Were Close” Isbell ponovno poseže za zvukom svojih pjesama iz repertoara Drive-By Truckers, a čini se kako prevladava mišljenje da tekst govori o autorovom odnosu s pokojnim kantautorom Justinom Townesom Earlom koji je prije tri godine umro od predoziranja kokainom i fentanilom. “You were bound for glory and grown to die / Oh, but why wasn’t I,” pjeva Jason svom prijatelju i svakako je lako zamisliti kako je u pitanju upravo pokojni sin slavnog odmetnika Steve Earlea.

Razgovarajući s kolegom Grobenskim koji je također ljubitelj Isbellove poetike pitao sam ga za mišljenje o novom albumu i vrlo brzo došli smo do zaključka da “Weathervanes” često zvuči kao nešto što smo opisali riječima “country Foo Fighters za pametnije ljude”. To samo po sebi ne podrazumijeva da je u pitanju ispodprosječan album, daleko od toga, ali premda ga kritika učestalo proglašava jednim od Jasonovih kreativnih vrhunaca, osobno smatram da je “Weathervanes” za pola nijanse slabiji od, primjerice, “Reunions”. No i taj dojam se može promijeniti, budući da kad god pišem o Isbellu pomislim kako u vrijeme recenziranja albuma “Something More Than Free” nisam još bio potpuno uronio u nj i prepoznao kakvo je remek-djelo u pitanju. Nešto što si očito neću tako lako oprostiti.

Ocjena: 8/10

(Southeastern Records , 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X