JazzHR u Tvornici kulture – stari lisac i nove nade

Program JazzHR Festivala i ove je godine od Tvornice kulture barem na tri noći odlučio napraviti Tvornicu jazza, a ako je suditi po sinoćnjoj uvodnoj večeri, misija će biti izvedena uspješno i kvalitetno.

Aleš Šuša s Big Bandom KK u Tvornici kulture (foto: Matej Grgić)

Večer su otvorili susjedi iz Big Banda KK iz Krškog koji djeluje još od osamdesetih, a u aktualnoj iteraciji pod ravnanjem Aleša Šuše ove godine slavi tridesetu obljetnicu. Unatoč tome te činjenici da ih od Zagreba dijeli svega četrdesetak kilometara zračne linije, sinoć su održali svoj premijerni nastup u našem glavnom gradu izvodeći novu glazbu doajena hrvatske jazz i ine glazbe Silvija Glojnarića s albuma “ROCKJAZZROLL” pod motom “A Little Look Back at Tomorrow” koji su nedavno snimili, a čije izdanje se očekuje nekad ove godine.

U obraćanju publici Šuša je rekao da im je trebalo dvije godine da shvate glazbu koju im je predočio Glojnarić, a razumljivo je i zašto. I u poodmakloj dobi od čak 87 godina, maestro se pokazuje vitalan i u trendu. “ROCKJAZZROLL” je istovremeno retro i vrlo ukorak s aktualnim posezanjima suvremene glazbe za atmosferom i ritmovima jazz fusiona i funka sedamdesetih, pa bi tako dobar dio sinoćnjeg programa mogao poslužiti kao soundtrack kakvog eksploatacijskog filma iz te ere Hollywooda.

Vojkan Jocić s Big Bandom KK u Tvornici kulture (foto: Matej Grgić)

Na pozornici smo, često u ulozi solista, gledali i neka bliska i poznata lica s domaće jazz scene poput zagrebačkog zeta Joea Kaplowitza na klaviru i pogotovo čovjeka koji se s gostujuće pozicije u orkestru vrlo brzo prometnuo u najprominentnijeg instrumentalista, fantastičnog koprivničkog saksofonista Vojkana Jocića (znate ga iz benda Chui) koji je u svojim solo točkama ispaljivao rafal za rafalom i svojim bravurama izvukao najveći pljesak okupljenih.

Ako “ROCKJAZZROLL” predstavlja pogled unazad na sutrašnjicu, to svakako ide u prilog tezi da je vrijeme dvosmjerno i da će budućnost nadahnuće nalaziti u prošlosti uz neke nadograđujuće elemente. Glojnarić je od takvih elemenata u svoje glazbeno djelo uključio i zvuk “novijeg” instrumenta vocodera koji je korišten na zanimljive načine i cijeloj zvučnoj slici, koja je, uzgred, izrazito čvrsta i smislena, daje blage tonove retrofuturizma.

Ivan Džajić na JazzHR u Tvornici kulture (foto: Matej Grgić)

Nakon kratke pauze uslijedio je i drugi dio večeri, onaj u kojemu su glavnu riječ preuzeli glazbenici koji će svakako sudjelovati u zvuku jazza kad se bude bacao pogled unazad na ono što je danas sutrašnjica. Skupinu instrumentalista čije vrijeme tek dolazi okupio je sjajni mladi kontrabasist Ivan Džajić koji čvrsto jednom nogom stoji na studiju farmacije u Ljubljani, a drugom na zagrebačkim jazz pozornica.

Njihov program započeo je dvjema skladbama iz pera Diega Ortiza, drugog zagrebačkog zeta za klavirkim tipkama sinoć, od kojih sam zapamtio naslov jedne, “Midnight in Zagreb”. Naime, poput pravog profesionalca uzeo sam knjižicu s programom koju sam zatim, također poput pravog profesionalca, i izgubio. Sastav u kojemu su nastupili i bubnjar Luka Ivir (svira marimbu u Sudar Percussionu) i trubač Mate Picukarić (Dementronomes, Mimika Orchestra) izveo je zatim dvije skladbe Viktora Čižića (“Really?” i “Blues”).

Iva Bobanović na JazzHR u Tvornici kulture (foto: Matej Grgić)

Čuli smo i Picukarićevu skladbu “Think of You” , izrazito lijepu old school baladu sa zabossanim krajem koju je otpjevala Eleonora Hill, violinistica koju znamo viđati i u postavama bendova s alternativne, a sastavu se pridružuje i Iva Bobanović koja će zatim predstaviti i dvije vlastite pjesme u vrlo zanimljivom glazbenom ruhu krojenom u istoj mjeri od šansone i avangarde, jednu o tranzitu i putovanju vlakom, a drugu o smrti majke i sjećanjima na nju koju je izvela izrazito osjećajno svojim specifičnim vokalom.

Za kraj nastupa sačuvana su dva iznenađenja. Prvo i manje je došlo u obliku obrade “Chamber Of Reflection” kanadskog kulera Maca DeMarca s njegovog već desetljeće starog albuma “Salad Days” za koju je odličan aranžman napisao Ortiz. Drugo, ono veće, došlo je kad su mladi muzičari u punom sastavu otpjevali i odsvirali turopoljsku popevku “Ja se konja bojim” dokazujući da jazz ne poznaje granice i može lako uplivati u svaki oblik glazbe, a pogotovo one tradicionalne.

Jerko Jurin na JazzHR u Tvornici kulture (foto: Matej Grgić)

Kako ne bismo svi morali prerano kući na počinak zabavu je u Malom pogonu produžio JazzHR Jam Session Band (Nikola Šantek na klaviru, Luka Veselinović na kontrabasu i Jerko Jurin na bubnjevima), kao što je planirano i za preostale dvije večeri u sklopu kojih danas nastupaju Aldo Fosko Collective i Gerhard Ornig “Se4sons”, a sutra Žan Tetičkovič, glavna zvijezda festivala Camille Bertault sa svojim kvintetom te Zmaj Orko Star, trio koji čine prekaljeni igrači s domaće scene Zoran Majstorović, Toni Starešinić i Borko Rupena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X