Je li nas Madonna svrstala među ‘svinje’?

U ovo vrijeme svjetske krize kad i spikeri s ekrana svako malo spominju riječi „smeće“ i „pigs“, jer uglavnom je riječ o kreditnim rejtninzima i onima koji su „svinje“ jer ih ne mogu vratiti novce nekim drugim svinjama, zaoštrili su se i odnosi u globalnom showbizzu.

Madonna - Tour 2012

Zenit celebrity kulture je prošao. Sve manje su važni bogati i slavni, njihovi kućni pornići i opijanja. Njihovi kreditni rejtninzi, koji su uvijek ovisili o učestalom tabloidnom paparazzi silovanju javnosti, se polako ali sigurno stanjuju. Jednostavno taj oblik slavljenja produžene adolescencije kao da većina rapidno prerasta. Pravo pročišćenje. Koje nažalost ne može i bez „pročišćenja novčanika“ i to obostranog.

Po pitanju koncertnih aktivnosti razvijena je nova strategija, a upravo ju je nad nama uspješno proveo menadžment Madonne. Nekadašnja „Materijalistička djevojka“, danas žena u svom šestom desetljeću otkazala je Zagreb i time je jasno kako Kraljica popa neće ni s debelim zakašnjenjem doći kod nas u goste, već najvjerojatnije nikad. Razlog? Nimalo jasno objašnjen od strane našeg organizatora koji se našao u muci. U  kontekstu isprike su pojmovi logistika i Maksimirski stadion. Što samo po sebi ne znači ništa, jer živimo u svijetu u kojem su stvari tako posložene da je logistika dovedena do savršenstva kako bi mogla djelovati odmah na najmanji miris love i zarade. To zvuči kao da je pukla guma na šleperu, pa se eto ne može sagraditi pozornica koju je dovozio.

Opće je poznato da za stadionske evente svjetske zvijezde ništa ne prepuštaju slučaju ili lokalnim promotorima, čak ni napajanje strujom u velikom broju slučajeva. Dakle, nije potreban ni stadion. Dovoljna je livada i cesta do nje i eto spektakla pod uvjetom da ima dovoljno duša spremnih ga platiti. Što to Maksimir nema, a možda Hipodrom ima, ili bilo koja druga gradska ledina? Logistika? Što reći o bilo kojoj koncertnoj logistici nakon što je U2 skrenuo svoju turneju prije skoro dvadeset godina u Sarajevo tijekom okruženja i ratnih uvjeta? Kakve to logističke probleme ima Madonnin menadžment? Zašto Madonna ne angažira menadžment U2-a, pa da joj on to riješi. Pa isti se pokazao itekako uspješnim dva dana za redom na tom istom maksimirskom stadionu. Zar ne?

No posrijedi je nešto drugo. A to je strah od negativnog PR-a. Vremena su izgleda toliko zajebana da zvijezdi poput Madonne više nije važno ni da dobije traženi honorar, ako stadion nije rasprodan ili u najmanju ruku krcat. Nema više ni čekanja da se približi datum održavanja koncerta pa da prodaja ulaznica očekivano krene na bolje. Danas ako se stvar te glazbene magnitude ne proda u kratkom roku i to mjesecima prije nego se uopće krene na turneju, sve otpada. Nema opravdanja ni za to da postoje zemlje u kojima publika obično reagira u posljednji tren. Ako nema hypea onog trena kad se najavi početak prodaje ulaznica stvar je više-manje zapečaćena u menadžmentu gornjeg doma pop glazbe koji vas odmah svrstava u „pigs“ pretinac. Pa sad jeste li lijene svinje ili svinje slabije platežne moći, nema šanse da se u vašem svinjcu kraljica popa meškolji na križu sačinjenom od Swarovski kristalića, jer za to treba odmah novaca i to puno novaca.

Madonni je na prošloj turneji otpao koncert u Sloveniji također zbog nedovoljnog interesa publike, uglavnom one koja je prije toga pohrlila da je vidi na njenom jedinom dosadašnjem balkanskom gigu u Crnoj Gori. Stoga je u ovoj sadašnjoj situaciji otkazivanja zagrebačkog nastupa znakovitije to što očigledno nema dovoljno ni onih koji bi je i iz regije htjeli vidjeti još jednom. Pa sad, možda jesmo svinje, ali očigledno to što gospođa Kraljica popa nudi na svom skupom stadionskom meniju nije ni upola vrijedno onoga što su ponudili U2 pa čak i Bon Jovi na istom mjestu.

Jesmo li ostali uskraćeni za glazbeni spektakl ili prenapuhani financijski balon, zaključite sami. Svinje su inteligentne životinje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X