Jessie Ware u Šibeniku: Koncert koji se dogodio slučajno

Britanska glazbenica jučer je koncertom zatvorila drugi Changer festival.

Jessie Ware u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

Previše je tu bilo slučajnosti da ne bi ispalo dobro. Slučajno se ova nekadašnja sportska novinarka u mladosti družila s Florence Welch (Florence + The Machine), slučajno je bila cimerica s Adele, slučajno je počela pjevati prateće vokale, a najviše se slučajno, na nagovor bližnjih, odlučila upustiti u solo vode i snimiti svoj debitantski breakout album “Devotion”.

Slučajnosti su se nastavile jučer u Šibeniku, gdje je Jessie Ware stigla na najlošiji meteorološki dan ovoga ljeta. Slučaj je nalagao da se koncert na tvrđavi sv. Mihovila otkaže, no tada se došlo na suludu ideju da se gig prebaci u sportsku dvoranu na Baldekinu, koja svjetsku glazbenu produkciju nije ugostila valjda nikad.

“Slučajno smo tu, trebali smo već biti na putu za doma, ovaj koncert je trebao biti otkazan”, govorila je Jessie Ware s pozornice.

Koncert na Baldekinu mirisao je na debakl iz više razloga. Dvorana prima više ljudi nego tvrđava, pa je sasvim realna pomisao bila da će cijeli hepening izgledati otužno. Nema ni klime, samo nakoso otvorene prozore, pa smo vjerovali da ćemo se u najhladnijem ljetnog danu znojem zalijepiti za stolice. A i bilo je upitno u kakvom je uopće stanju ta legendarna košarkaška baldekinska starudija.

Ali, eto, osim zvuka koji se trebalo loviti po dvorani, sve ostale dvojbe pokazale su se deplasiranima. Nije bilo strašno vruće, s ugašenim svjetlima sve mane dotrajale dvorane nisu se ni vidjele, a nekoliko stotina ljudi, uz stage približen tribinama, pristojno je popunilo prazan prostor. Jessie Ware je, između dva koša na kojima je Šibenka ’83. osvojila prvenstvo Jugoslavije, bila iskreno impresionirana viđenim, ma koliko slučajno bila tu.

Jessie Ware u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

Vizualno, koncert je bio osmišljen jednako kao i nedavni nastup Róisín Murphy na tvrđavi sv. Mihovila; glazbenici su gurnuti u sjenu na krajnji rub pozornice, a glavnoj zvijezdi je prepušten čitav brisani prostor. No, za razliku od Róisín, Jessie je puno bolje, životnije i samouvjerenije vladala scenom, a bez da je, za razliku od svoje irske kolegice, posezala za sitnim scenskim trikovima. Slična je to simbioza synth-popa, soula i r’n’b-ja, s tom razlikom da je Jessie na putu prema gore, što se u njezinom entuzijastičnom i ležernom nastupu itekako osjeti, a Róisín ipak samo podgrijava stečenu reputaciju.

Jessie Ware se, koliko god na sceni bila isturena i ogoljena, stavlja u službu benda i, što joj je karakteristika još od njezina prvijenca, svoj vokal shvaća kao jednakopravni instrument svemu ostalome. U tako produkcijski zamišljenom nastupu, osjećaj da ispred sebe imate bend, a ne pjevačicu s pratećim glazbenicima, daje onu još jednu neopipljivu razinu više.

I publici je to bilo bitno, jer bilo je očito (proučavali smo) da većina nije samo došla čuti “Say You Love Me” ili “Wildest Moments”, pjevalo se naizust od početka, još od “Your Domino” i “Running”. Pojava i izvedba Jessie Ware sinoć je na Baldekinu bila slatkasta i dojmljiva, atmosferična i maglovita, na trenutke i vokalno nestvarna.

Karika koja je nedostajala između Sade i Adele, kako su joj na početku karijere tepali engleski mediji, izmamila je popriličnu količinu euforije u 75 minuta bez bisa. Sasvim dovoljno za koncert koji se dogodio slučajno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X