John Cale ‘M: FANS’ – otvaranje starih rana

John Cale, jedan od osnivača legendarnog Velvet Undergrounda učinio je identičnu stvar kao i Natalie Merchant – načinio je reboot svog albuma iz prošlosti.

John Cale 'M: FANS'
John Cale ‘M: FANS’

Riječ je o hvaljenom „Music For A New Society“ iz 1982. godine, koji je u novom ruhu nazvan „M: FANS“. Samo što za razliku od Merchant, John Cale se nije držao starog redoslijeda, kao što je cijelu stvar okrijepio i s novim glazbenim brojevima. Kako sam kaže, duboko je razmišljao o svakome od ljudi koji su nekoć bili uključeni u „Music For A New Society“, dok ga je smrt bliskog kolege Loua Reeda duboko potresla. Preslušavanje starog materijala bilo je za njega otvaranje starih rana za njega, no osjećao je kako mora udahnuti novu energiju i osvježiti staru priču na kojoj je radio 1981. godine. Morao je zatvoriti krug.

Album je objavljen za britanski Domino Records koji je u studenom prošle godine zajedno s najavnim singlom „Close Watch“ reizdao i „Music For A New Society“ na kojem su se kao bonusi nalazili do tada neobjavljena „Library Of Force“ i alternativne verzije pjesama „Chinese Envoy“ i „Thoghtless Kind“. Kad se pojavio „M: FANS“ na kojem je Caleovo ime centrirano na istom mjestu i napisao u istom fontu kao na originalu, dok je na naslovnici dominantnu bijelu zamijenila crna boja odmah je postalo jasna svojevrsna yin-yang povezanost – lice je dobilo naličje nakon 34 godine.

John Cale 'Music For A New Society' (1982./2015.)
John Cale ‘Music For A New Society’ (1982./2015.)

Cale je napravio novi redoslijed pjesama, uvrstio spomenutu „Library Of Force“, napisao uvodnu „Prelude“ i završnu „Back To The End“, a pjesme kojih se nije doticao s „Music For A New Society“, tj. kojih nema, su „Rise, Sam And Rimsky-Korsakov“, „Mama’s Song“ i posebno znakovito; „Damn Life“ – ‘prokletstvo života’ očigledno bi bila kap koja bi prelila čašu nakon Reedove smrti.

Ono što je znakovito kod „M: FANS“ gotovo je identična situacija u kojoj je prije tri i pol desetljeća bio „Music For A New Society“, a to je da je to album za novo društvo; duboko introspektivan, stilski neomeđen, na momente teatarsko-dramski raskošan poput glazbe rađene za predstavu, istovremeno monolitan i velik, a opet intiman poput prijateljskog glasa koji dolazi iz potpune tmine. „M: FANS“ je također u identičnoj situaciji, album za neko buduće (ili sadašnje) novo društvo jer ne podražuje čulna osjetila ničim novim, suvremenim i poznatim u nekom općeprihvaćenom mainstream načinu razmišljanja čak i kad je riječ o nezavisnoj sceni.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Trotjp3yCPw[/youtube]

Iako je zastupljena i elektronika, Cale sve to koristi na način kao da je riječ o davno izumrlom (glazbenom) zanatu, pristupa s velikim iskustvom iza sebe, jer ako je netko bio u samo žiži dok se stvarao rock kakvog danas znamo, onda je to John Cale, kreirajući još jednom avangardni svevremeni album, jedan od onih kojem ne možete odrediti stil, godinu ili desetljeće kojem pripada. A sam Cale kao pripadnik prve značajne generacije njujorške avangardne rock scene (dapače, on i Lou su udarili temelje avangardnog u rocku), kroz „M: FANS“ plastično dimenzionira umjetnički pristup glazbenom djelu, kao i onaj poznati čvrsti stav kako umjetnik mora imati zadnju.

„M: FANS“ osim što ponovno baca jako svjetlo na „Music For A New Society“ ujedno je i Caleov epilog i odavanje počasti izvrsnosti, ali i postulatima, scene generacije koja nas je nažalost počela masovno napuštati. Dokazao je Cale tako da se i u 74. godini života i dalje može biti odvažnim pionirom zvuka čak i kad se grade mostovi prema prošlosti, iako smo mislili da ih je sam umjetnik jednom davno spalio iz sebe.

Ocjena: 9/10

(Domino / Dancing Bear, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X