Josipa Lisac rasprodala koncert u novosadskoj Sinagogi za jedan dan uoči dočeka Nove 7530. godine

Hrvatska glazbena ikona nastupit će uoči dočeka srpske Nove 7530. godine u Sinagogi u Novom Sadu koji je službeno Europskoj prijestolnica kulture.

Josipa Lisac u KD Vatroslav Lisinski (Foto: Vedran Metelko)

Po pisanju srpskih medija koncert Josipe Lisac izazvao je veliki interes, te su ulaznice planule u jednom danu.

No daleko od toga da doček 7530. godine u Novom Sadu neće imati obilje koncertnih događanja, naime bit će ih na čak 40 lokacija.

Nastupit će i hrvatski pijanist i kompozitor Matija Dedić te noći u Kulturnoj stanici Eđšeg, u Srpskom narodnom pozorištu će nastupiti kraljica fada Carminho, u Gradskoj kući svirat će austrijski klarinetist Andreas Ottensamer, grupa Morcheeba nastupit će u Pozorištu mladih, a francuski bend Nouvelle Vague rezerviran je za Gradsku koncertnu dvoranu.

Finac Jimi Tenor nastupit će u Novosadskom pozorištu, a američka pjevačica Christa Bell, poznata po suradnji sa redateljom Davidom Linchom, pjevat će u Crkvi imena Marijinog, poznatijoj kao Katedrala, a Damir Urban u Reformatorskoj crkvi. DJ Rudimental nastupa u prostoru SKCNS Fabrika, a Bojana Vunturišević u Kulturnoj stanici Svilara.

Dakle, u toj konkurenciji je Josipa Lisac rasprodala predstojeći koncert u jednom danu.

I da, ostali smo dužni objašnjenje zašto se ove godine u Novom Sadu slavi 7530 godina. Iz ovogodišnje Europske prijestolnice kulture to objašnjavaju sljedećim riječima: “Na mapi spajanja interkulturalnosti i različitih kulturnih utjecaja Novi Sad ima posebno mjesto, jer je njegovo područje nastanjeno i kulturno aktivno u kontinuitetu već 7530 godina (više od 5500 godina p.n.e. na koje se dodaje 2022), sve od neolitske starčevačke kulture pa do danas, a upravo taj vremenski period je obuhvaćen i Starim srpskim, odnosno narodnim, kalendarom. To podudaranje istorije Novog Sada s narodnim i tradicionalnim srpskim računanjem vremena, poslužilo je kao inspiracija za proslavu 7530. godine u okviru Dočeka. Upravo zato, Doček u godini titule Europske prijestolnice kulture slavi ne samo 2022. godinu zajedno sa svijetom, već i 7530. godina kontinuiranog života na prostoru današnjeg Novog Sada, zbog čega je litvanska znanstvenica Marija Gimbutas ovo područje i nazvala Starom Europom”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X