Jurkas ‘Off the Record’ – pripitomljen i pozitivan

Ekskluzivno recenziramo novi album novinara, kritičara, književnika i glazbenika Anđela Jurkasa.

Jurkas - Off the Record

Niti godinu dana od objavljivanja knjige „Soundtrack života“ i istoimenog albuma, njegovog debitantskog, neumorni kroničar naše nadrealne pop stvarnosti, Anđelo Jurkas, opet je u dvostrukoj akciji. Knjiga i CD „Off the Record“ (ovoga će se puta moći kupiti odvojeno) samo što nisu lansirani. Dok je knjiga i prije objave počela na sebe navlačiti titulu kontroverznog djela, Jurkasova glazbena evolucija poprimila je neke neočekivane smjernice.

Upućenima će, naime, možda zvučati nevjerojatno, no Jurkas je ovoga puta odlučio imati mjeru. Kreativno ludilo, onaj očekivani Jurkasov adut, i dalje je tu, no više nije nekontrolirano i divlje. Tako se, također nimalo očekivano, na albumu mogu naći i „Ha ha ha ha ha“ i „Cool“, pjesme koje imaju samo dva, tri stiha, što je za pjesnika i novinara do jučer neiscrpnog tijeka svijesti, radikalan pomak. Al’ eto, ispalo je da je „Cool“ najupečatljivija stvar albuma – groove je zarazan, a poruka jasna.

Stoga, nemojte da vas prepadne popis od 28 pjesama, ustvari ih ima „samo“ 16, ostalo su nekolikosekundna gostovanja Urbana, Štulića, Ante Pavlovića, Anđe Marić, Zlatka Sudca, Bore Leeja, Dedića, Bandića, Thompsona… Novootkriveni Jurkasov minimalizam učinio je da album „Off the Record“ postane čak i radiofoničan materijal; za razliku od odličnog „Soundtracka života“, sada nema kompliciranja, dubokih zalaženja u samoga sebe niti okrutnog ocrtavanja stvarnosti. Jurkas je svoj spoken word koncept, kojemu je ostao vjeran, prekvalificirao u lako slušljivu cjelinu. Njegov vokal je i dalje ugodan, misli lucidne, a aranžmanske ideje originalne.

Tekstovi su, naravno, ono u što se Jurkas najviše uzda. Urođeni talent za pisanje najviše mu je pomogao u „Nestajanju“, „Danu kada sam pisao pjesme“  i „Gdje počinje svijet?“; u ovoj potonjoj je glavnu ulogu odigrao njegov sin Lav, suradnik i na prethodnom albumu. Bogohulno bi bilo reći da je Jurkas postao zreo autor, to mu ne bismo nikad poželjeli, no da svoje glazbeno djelovanje počinje shvaćati sve ozbiljnije  – to stoji.

Glazbeno svaštaren, „Off the Record“ je ploča pozitivnih misli, kudikoje erotske slike, sjete između redaka, sreće i dobrih vijesti u naslovima, rimovanih ispovijedi. Od pripadajuće knjige očekujemo nešto sasvim drugo – prašina se već počela dizati, to će biti Jurkas kakvog poznajemo. No, i ovakav nam se, mirni i pitomi, poprilično sviđa.

Ocjena: 9/10

(DOP Records/Dallas Records, 2012.)

Saznajte više: Strogo nekontrolirane misli brbljavog pjesnika

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X