K-TV ili juriš korejske televizije na svijet

K-Pop, K-Film, K-Drama pa čak i K-Beauty: pogledajte marku svog ruža za usne ili maskare, pudera i kreme za lice – itekako je moguće i da tamo piše ‘made in Korea’. Korejski val ne splašnjava, iako je K-Popu zadan veliki udarac najavljenom hibernacijom BTS-a; no korejski glazbeni, filmski i make up izvoz već neko vrijeme prati i televizija. Iako se puno gleda, premalo se priča o K-reality i K-variety programu, televizijskim projektima koji nisu dio glamurozne liste korejskih igranih drama, ali s njima dijele velike brojke.

‘Man on a Mission’ poznat i kao ‘Knowing Bros’ (Foto: Wikipedia)

U svijetu u kojem američki reality sadržaji dominiraju televizijskim formatima, korejski se reality i variety program daleko rjeđe može gledati na zapadnjačkim televizijama – ali to ne znači da ne broji milijune na YouTubeu, s fanovskim titlovima u rasponu od portugalskog do turskog. Na kraju krajeva, Netflix nije sjedio prekriženih ruku – među prvima su gurali azijske sadržaje, prepoznali ogroman dio tržišta pa softverskom analizom ponude i potražnje omogućili korisnicima da prate neke od danas najpopularnijih variety i reality komada korejskih TV šihti:

“Man On A Mission”, slavne osobe glume da su srednjoškolski učenici pa se druže i intervjuiraju za klupama; “Busted!”, zbunjeni celebrity-detektivi pokušavaju riješiti policijske slučajeve; “New World”, slavni na utopijskom otoku sabotiraju jedni druge za financijsku nagradu; “Hyori’s Bed and Breakfast”, K-Pop ikona Lee Hyo-ri s roditeljima održava apartman na moru…

Ima toga. A to je samo vrh sante.

Amerikanci su doktorirali reality, a Japanci su još 1980-ih radikalizirali i na nove razine podigli koncept “varijetea”, variety showa, televizijskih emisija u kojima slavne osobe susreću obične ljude, svi zajedno opušteni i napeti u svijetu pjevanja, plesa, kvizova, skečeva, kaskaderskih egzibicija… Koreja danas stapa najbolje od oba svijeta u jedan monolit – reality i variety često se presijecaju u formi i izračaju, dijeleći multimilijunsku publiku.

Televizija je u Južnu Koreju stigla 1950-ih, a prva južnokorejska televizijska postaja pokrenuta je 1956. godine. Korejski rat bio je još jako svježa tragedija pa je televizija služila za propagandu, pomoć izgradnji novog poslijeratnog društva i jednostavno eskapističku zabavu, priliku da se pobjegne od svih nedaća svakodnevice.

Najdugovječniji korejski TV show počeo je kao variety, a od 1980. do 2022. za Zapadu ga znamo kao “National Singing Contest”, “National Singing Pride” i “Korea Sings”. Bila je to i ostala emisija u kojoj amaterski pjevači pjesmom predstavljaju regije iz kojih dolaze. Kroz devedesete i na samom ulasku u novi milenij, državna televizija KBS na svom drugom programu lansirala je i drugi dugovečni, veliki variety program “Happy Sunday”, nedjeljnu zabavu. U novom mileniju korejski TV program prati svjetske trendove pa audicije (mnoge od glazbenih audicijskih programa oblikovali su suvremenu K-Pop scenu) i ljubavni reality serijali postaju novom hit-formom. Mukbang, kuharski showovi, krenuli su kao korejska food televizija, a završili kao jedan od najvećih trendova i hashtagova YouTubea i TikToka 2022. godine – jedenje korejske hrane pred kamerom danas je globalni trend u rangu K-Popa, a tu je fascinaciju teško suvislo predstaviti u nekoliko rečenica: mljackanje kimchija pred kamerom fenomen je koji zaslužuje vlastiti tekst.

Prave, punokrvne i “mega-mješavine” reality i variety televizije danas su serijali poput super-popularnog “We Got Married”, nešto kao “Brak na prvu”, samo sa celebrityjima. Korejske filmske, TV i K-Pop zvijezde pretvaraju se da su u braku i tako zajedno izvršavaju razne zadatke. Četiri sezone, brdo spin-off projekata pa čak i “globalno izdanje”, sa stranim slavnim osobama u lažnom braku. Ljubavni koncept doživio je vrhunac popularnosti i s “Heart Signal”, realityjem s osam mladih ljudi koji provode mjesec dana u jednoj kući, upoznaju se i idu na dejtove… Ljubav si priznaju anonimnim SMS porukama, a poanta je pogoditi tko je poruku poslao. Nešto kao sapunica za mlade, samo bez profi-glumaca i strogo napisanog scenarija. S mobitelima.

“Running Man” je posvuda, protrčao je tržištima Azije, Amerike i Europe, kao jedan od globalno najpoznatijih korejskih TV projekata, natjecanje u ludim igrama i zadacima inspirirano svime od “Igara bez granica” do japanskog klasika “Gaki no Tsukai”.

Čak je i “Masked Singer”, natjecanje pjevajućih maskota koje je nedavno opsjelo i naše male ekrane, porijeklom iz Koreje, gdje se emitira od 2015. godine. Mi ga znamo pod skraćenim engleskim imenom, jer bi korejski original ipak bio malo too much – “Miseuteori Eumaksyo Bongmyeon-gawang” ili da ostanemo dosljedni korištenju engleskog prijevoda u hrvatskom mediju, doslovno “Mystery Music Show: Masked Singer’s King”. Spektakularno ime za spektakl dostojan korejskog TV programa.

*Zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike Koreje u Zagrebu na pomoći u objavljivanju ovog članka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X