Kandžija ‘Zlatne žbice’ – zlatni motor domaćeg hip hopa

Možda je nakon prvog albuma i postojala mogućnost da se simpatični Kandžija u jednom trenutku pretvori u Shortyja, da se svidi strukturama pa da repa po narudžbi. Jer i ‘strukture’ vole simpatične likove, komedijaše koji imaju sposobnost šugavu realnost izvrnuti u parodiju, posebno kad su mladi, prpošni i pomalo naivni. I naravno kad su freestyleri, što bi se reklo, pogodni da u svakoj prilici iskoče iz šešira i postanu prigodni.

Kandžija 'Zlatne žbice'

Nakon Kandžijinog trećeg albuma o tome nema ni govora. „Zlatne žbice“ pozicioniraju ovog Osječanina u sam vrh domaćeg hip hopa. Nije postao pajac, a sveopći crnjak pripizdine nije mu isušio smisao za humor. Zajedno s Toxarom iznjedrio je najbolji album u karijeri.

„Zlatne žbice“ ruši i žanrovske granice u smislu da je isušeni ritam i povratak staroj only beat & rhyme školi preporučljiv svima. Po zvuku i glazbenim utjecajima riječ je o iznimno modernom i naprednom uratku potpuno okrenutom zapadnim utjecajima. Nema koketiranja s Balkan beatom, ni sprdnje na narodnjačke manirizme. Ima toga u tekstovima, ali je podloga funk („Klavir“, „Kifle u pekari“, „Trenerke i kožnjak“), east side („Testisi“, „Gas maske“), pa čak i drum and bass („Rodbina“, „Duge kandže“).

Britkost Kandžijinih tekstova odaju ga kao iznimno inteligentnog i kozmopolitski nastrojenog umjetnika. Ne dodvorava se on nikome, ne veliča neko svoje ‘pleme’ i ne igra za lokalnu raju. Dapače igra kontra njih i izvrće ih ruglu, zajedno s njihovim skučenim svjetonazorima, a opet nema karakteristiku da kao dobar broj repera uhvati nešto kao buldog kost i da ne pušta do degutantnosti kad sve prijeđe granicu ukusa i postane otvoreno vrijeđanje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5VcrRCTfJE8[/youtube]

Ne proziva ni vlade ni strukture za neki svoj eventualni jad. Kandžija je pragmatičar hladne glave koji stvari izvrće ruglu upravo u tome što ih u nekoliko rima ogoli i prikaže apsurdnima, kakve u većini slučajeva i jesu. Za loše ekonomske prilike primjerice ne ‘adresira’ ništa na metropolu i centre moći, već pjeva o kašnjenju na gaže u pjesmi „Hž“ ili o šopingu u „Mađarskoj“, kroz koji u prolazu lupi dva-tri šamara i domaćoj inertnosti, mentalitetu i tradiciji čekanja da netko drugi rješava naše probleme, jer, eto, Mađari trguju, ljubazni su i boli ih ona stvar što Mađarska nema more.

No daleko od toga da to radi lakonski i da slučajno nema muda. Biti Slavonac i ulaziti u koštac s ‘virtualnim ustašama i četnicima’ i sprdati se na duboko usađene nacionalističke mantre poput ‘kaznimo ove pičkice što se druže sa Srbima’, kao i s licemjerjem ‘kako je u Srbiji bolja zabava’ za iste te tvrde nacionalne glave nije baš bezopasna stvar. Vadi Kandžija hrpu kostura iz ormara, a sve zvuči simpatično ka da fućkajući posprema stvari. On je promatrač i komentator stvarnosti. Ne ulazi u ono što ne zna, već samo ono što vidi, tj. posljedice na terenu, sijaset kočnica i nelogičnosti koje onemogućuju nekakav normalni razvoj stvari u kojima se referira i na svoju poziciju u naslovnoj „Zlatne žbice“ kad lupi ćušku i onima koji otupjelo zaključuju kako to što reperi pjevaju nema veze sa stanjem u zemlji, i to izravno riječima: „Naravno da vrijedi kad si debil“.

Što se tiče društva koje mu gostuje i ono je impozantno za domaće prilike, odličan balans veterana i onih koji dolaze. Od veterana tu su General Woo i Saša Antić, od novih su sve popularniji hardcore dvojac Krankšvester, zatima Bvana, Brka i Rima. Glazbeni dio u najvećem dijelu potpisuje Toxara, ali su tu još i Koolade, Nik, Dj Goce, Phezz i Dirty Hairy.

S ovakvim albumima nema ni govora o tome da je domaći hip hop u bilo kakvoj krizi. Parafrazirat ću Kandžiju i reći da je kandžijanje tek počelo za one koji su mislili da je utjeha u „Koktelu od rakije“ bila njegov vrhunac. Ovaj lik stvarno ima rima k’o dopa.

Ocjena: 10/10

(Dallas Records, 2012./2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X