Kawasaki 3p ‘Goli zbog pasa’ – nadrealističkim hodnicima halucinacija

Kawasaki 3p objavljuje albume svakih šest godina, pa se na svakom novom albumu vidi značajan glazbeni napredak, a i smisao za humor im je, čini se, sve pomaknutiji.

Kawasaki 3p 'Goli zbog pasa'
Kawasaki 3p ‘Goli zbog pasa’

Glupo je pričati o zrelosti kada se priča o Kawasaki 3P-u, jer čini se da je upravo zrelost ono protiv čega se taj bend sustavno bori. No napredak u kvaliteti materijala je i više nego očit od albuma do albuma. Iako je i “Goli zbog pasa” naoko skupina zafrkantskih ‘novelty’ pjesama, ponovljenim slušanjem otkriva se suprotno. Takve su pjesme (kakve su bile primjerice “Kak si pa tak” i “Antonija”) obično zabavne isprva, no sa svakim slušanjem gubi se dio interesa, dok nam ubrzo ne postanu naporne. Pjesme na “Goli zbog pasa” svakim slušanjem otkrivaju neke nove slojeve i postaju zanimljivije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vz97_TSdIu4[/youtube]

Glazbeno smo na poznatom terenu, preko žestokih (ska) punk ritmova dominiraju moćni puhači, dok se probijamo kroz nadrealističke hodnike Tomfinih halucinacija, gastajbajterskih izleta i agresivnih ispada (“Loš, zao”) do tekstova izravno sa stranica crne kronike u završnoj “Sjekirom u glavu”. Dotaknut će se i stvaralačke blokade u “Jebotext” (“Imam dobar tekst, al’ ne za ovu stvar…”), no vrhunac i, nadajmo se, sljedeći veliki hit je frankofona kaberatska “Šatro”, koja pomalo zvuči kao žestoka verzija Chaplinove pjesme iz “Modernih vremena”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Jyk02-PWFzI[/youtube]

“Goli zbog pasa” autentičan je proizvod pomračenog zagrebačkog uma i jasan dokaz da kod nas mogu puhati svježji vjetrovi od onih koji nam preko granice dopuhuju glazbena poluriješenja za široke mase. A i rijetki su u nas bendovi koji psovku mogu uglazbiti u refren tako zarazan da ćete ga možda i slučajno naglas zapjevati u tramvaju. K3P je visoko postavio letvicu za ovogodišnja domaća glazbena ostvarenja i dostavio pregršt potencijalnih hitova za raskalašeno divljanje po noćnim klubovima.

“Goli zbog pasa” jest zabavan i otkačen, no prvenstveno je odlično odsviran i produciran album i izniman ga je užitak slušati, te se sversdno moramo nadati da na nasljednika nećemo morati čekati do 2021. godine, a koncertne promocije u Tvornici 19. veljače (Mali pogon) i 21. ožujka (Veliki pogon) bilo bi glupo propustiti.

Ocjena: 8/10

(Dancing Bear, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X