Kazalište u Vinylu: Od tišine do glazbe

Klub Vinyl u središtu središta Zagreba, u standardni program koncerata, slušaonica, promocija, večeri komedije i poezije itd., na Noć kazališta je dopisao i predstave.

'Od tišine do glazbe - koncert za anegdotu i klavir' u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)
‘Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir’ u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)

U ugodnom i opuštenom klupskom ambijentu Vinyla premijerno je izvedena predstava “Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir” u kojoj talentirani Ivan Đuričić Đuro iz satiričkog kazališta „Kerempuh“ uz svesrdnu glazbenu i inu pomoć klavijaturista Songkillersa Saše Miočića publiku vodi kroz duhovit prikaz povijesti glazbe.

'Od tišine do glazbe - koncert za anegdotu i klavir' u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)
‘Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir’ u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)

Đuro tako pjeva sve od postojećih i izmišljenih arija do šlagera Ive Robića i Mineinih trash poskočica, pleše, skače i svira cijelih sat vremena predavanja koje prati razvoj glazbe od kamenog doba do danas. Miočić mu cijelo vrijeme sjajno sekundira na klavijaturama, za što prima nagrade u obliku Mozart kugli. Cijela stvar djeluje izrazito opušteno i zabavno, a taj će dojam zasigurno sa svakom sljedećom izvedbom rasti.

Sam tekst slovenskih autora Jure Ivanušiča i Marka Vezovišeka, a u prijevodu Ivane Primorac, konstantno je dobar, a povremeno i briljantan, prvenstveno kada se bavi klasičnom glazbom, a Đurina izvedba opere u kojoj glumi sve likove jedan je od komičnih vrhunaca predstave. Uz iznenađujuće vokalne sposobnosti, Đuričić se snalazi i na saksofonu, gitari i klaviru, a za sve što ne može sam, tu je Saša, koji unesen u lik pomalo tupavog pomoćnika improvizira sa svime što mu gazda nabacuje, te uspjeva odraditi svaki zadatak sa dozom šarmantne šlampavosti.

'Od tišine do glazbe - koncert za anegdotu i klavir' u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)
‘Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir’ u Vinylu (Foto: Vedran Peternel)

Zbog svog klupskog settinga, predstava odiše ugođajem cabareta, te se u nju dobro uklapa zveckanje čaša sa šanka. Premijerna publika, u kojoj su se isticali brojni kolege iz ansambla Kerempuha kao i prijatelji kluba, bila je iznimno pozorna i disciplinirana, ali može se zamisliti kako ni žamor neke buduće publike ne bi bitnije smetao ovoj koncepciji. Zbog iznova pooštrene kontrole u Vinylu je posljednjih dana zabranjeno pušenje, ali ako se ta situacija do neke buduće izvedbe ponovno sredi, u centru grada postojat će kazalište u kojemu predstavu možete pratiti uz pivo i cigaretu, a to otvara cijeli niz mogućnosti za drugačije forme teatra koje se mogu i moraju početi stvarati u nas, a koje potom mogu gostovati po klubovima diljem zemlje i šire.

Prva naredna izvedba “Od tišine do glazbe” je rasprodana, ali bit će ih bez sumnje još, stoga nemojte propustiti jedinstven ugođaj klupskog kazališta kad vam se ukaže prilika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X