Keith Levene, gitarist bendova Public Image Ltd i The Clash, preminuo sa 65 godina

‘Nema sumnje da je Keith bio jedan od najinovativnijih, najodvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena,’ napisao je Adam Hammond.

Keith Levene (foto: Mike Maloney/Wikipedia)

Gitarist Public Image Ltd i The Clash, Keith Levene preminuo je sa 65 godina. Vijest je objavio autor i pisac Adam Hammond, koji je otkrio da je Levene umro u petak 11. studenog.

“S velikom tugom javljam da je moj bliski prijatelj i legendarni gitarist Public Image Limiteda, Keith Levene preminuo u petak 11. studenoga”, napisao je Hammond. “Nema sumnje da je Keith bio jedan od najinovativnijih, najodvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena.”

Nastavlja: “Keith je nastojao stvoriti novu paradigmu u glazbi i uz voljne suradnike Johna Lydona i Jaha Wobblea uspio je u tome. Njegov gitaristički rad tijekom devet minuta ‘Theme’, prve pjesme na prvom albumu PiL-a, definirao je što bi alternativna glazba trebala biti.

“Osim što je pomogao da PiL postane najvažniji bend svog doba, Keith je također osnovao The Clash s Mickom Jonesom i imao veliki utjecaj na njihov rani zvuk. Toliko toga što danas slušamo uvelike duguje Keithovom radu; nešto od toga priznajemo, većinu ne.” Hammond je zaključio: “Upućujemo ljubav njegovoj partnerici Kate, sestri Jill i cijeloj Keithovoj obitelji i prijateljima. Svijet je mračnije mjesto bez njegovog genija.”

Nakon turneje za Yes ranih 1970-ih, Levene je 1976. zajedno s Mickom Jonesom osnovao The Clash, slavno nagovorivši Joea Strummera da napusti svoj tadašnji bend – The 101ers – i pridruži se bendu. Levene je potom napustio The Clash prije nego što su počeli snimati glazbu, nakon čega je osnovao Public Image Ltd s Johnom Lydonom nakon raspada Sex Pistolsa. Nakon što je napustio PiL 1983., Levene se okušao u solo materijalu, produkciji i još mnogo toga.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X