Kevin Eubanks ‘Guitarist’ – zreo ukus 25-godišnjaka

Iznenađujuće zreo prvijenac člana jednog od ‘najopakijih’ glazbeničkih klanova.

Kevin Eubanks 'Guitarist'
Kevin Eubanks ‘Guitarist’

Jazz i fusion gitarist Kevin Eubanks godinama djeluje u sjeni svojeg puno poznatijeg starijeg brata, trombonista Robina Eubanksa. Jedan od razloga zašto nije bio dovoljno prisutan na jazz sceni je taj što je petnaestak godina vodio Tonight Show Band koji je svirao u televizijskim emisijama Jaya Lena.

Eubanks dolazi iz muzikalne obitelji; njihova je majka pijanistica i orguljašica gospel i barokne glazbe, ujaci su čuveni jazz pijanist Ray Brayant i kontrabasist Tommy Bryant, mlađi brat Duane trubač, bratići su također jazz glazbenici: David Eubanks je kontrabasist, a Charles Eubanks pijanist, dok su još neki rođaci glazbenici. Dakle, izbor glazbeničkog zanimanja nije iznenađenje, pitanje je bilo jedino koje će glazbalo odabrati. Naime, prije nego je počeo svirati gitaru u glazbenoj je školi učio svirati violinu, trubu i glasovir. Budući da je djetinjstvo i mladost proveo u Philadelphiji, stasao je u poticajnom okružju u kojem je djelovalo puno sjajnih glazbenika i sastava od kojih su neki bili njegovi kompići. Među njima, naravno i svi spomenuti rođaci od kojih trojica sviraju na ovom, njegovom prvom albumu.

David Eubanks svira kontrabas u šest od devet izvedbi – u svima koje su izvedene u formaciji kvarteta ili kvinteta – dok Robin i Charles Eubanks gostuju svaki u jednoj. Od ostalih glazbenika izmjenjuju se tenor saksofonist Ralph More te bubnjari Ronnie Burrage, Tommy Campbell i Roy Haynes. Skladbe i/ili aranžmane Kevin je pisao upravo za glazbenike koji su svirali na snimanju albuma. U većem dijelu svira električnu gitaru, no u uvodnoj, vlastitoj “The Novice Bounce” te u zaključnoj “Blue In Green” Milesa Davisa i Billa Evansa, koje izvodi solo, svira akustičnu. Osim vlastitih skladbi, te spomenutog standarda, izvodi ih još nekoliko jasno pokazujući na kojoj je tradiciji izgrađivao svoj glazbeni ukus. To su “Yesterdays” Jeromea Kerna i “Evidence” Theloniusa Monka te posebice važne “The Thumb” Wesa Montgomeryja i “Blues for Wes” Brucea Johnsona, koje izvodi u duu s Davidom Eubanksom i kojima iskazuje poštovanje prema ovom legendarnom gitaristu.

Iako se radi o prvijencu, izvedbe stilski raznolikih djela su muzikalne, lepršave i poletne, pristup zreo, ukus i estetika na visokoj razini – iznenađujuće za jednog dvadesetpetogodišnjaka. Naime, toliko je godina imao 1982. kad je snimio album, iako je već tada iza sebe imao suradnje sa slavnim jazzistima kao što su Art Blakey, Roy Haynes, Slide Hampton i Sam Rivers, što je svakako utjecalo na njegovo samopouzdanje. Vrijedno reizadanje!

(Elektra Musician/Dancing Bear, 1982./2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X