Keziah Jones: Za vrijeme pandemije samoća je za mene bila kvalitetna supstanca kreativnosti

Prvo značajno strano gostovanje u Zagrebu ove godine je rezervirano za koncert Keziaha Jonesa. Koncert je prvotno bio planiran za Halu, ali će se ipak održati u Tvornici kulture u srijedu 9. ožujka – mjestu gdje je Jones prije pandemije ostvario svoj prvi kontakt sa zagrebačkom publikom na obostrano zadovoljstvo. Tim povodom okrenuo sam njegov telefonski broj. Javio mi se iz rodnog Lagosa.

Keziah Jones (Foto: promo)

Gdje se bili tijekom pandemije?

Keziah Jones: Za vrijeme pandemije bio sam ovdje u Lagosu. Uspio sam uhvatiti doslovce zadnji let iz Pariza. Kad sam vidio kako se cijela stvar razvija i kako se otkazuju svi predviđeni nastupi, odlučio sam i ostati u Lagosu.

Kako je to izgledalo u Lagosu?

Keziah Jones: Ovdje smo imali lockdown prva tri mjeseca pandemije, morali smo nositi maske, paziti na razmak… Sve ono što je bilo propisano i u ostatku svijeta kad se izlazilo na ulicu. Ja sam najviše vremena provodio u studiju u svojoj kući. Ne mogu reći da sam vidio previše ljudi. Nije bilo nešto pretjerano teško to proživjeti. Nekako sam se bavio onim čime se obično i bavim. Trudio sam se biti produktivan, odnosno da mi nešto stalno zaokuplja pažnju.

Jeste li snimili štogod nove glazbe?

Keziah Jones: Nešto sam snimio… Više sam se bavio sviranjem i komponiranjem. Dakle, radio sam na skicama. Daleko više sam svirao.

Jeste se bavili vašim drugim preokupacijama? Naime, poznato je da i pišete poeziju, također s bavite i fotografijom.

Keziah Jones: Da, za fotografiranje mi se ukazala prilika… Tijekom pandemije u SAD-u su izbili nemiri vezani za Black Lives Matter pokret. Identična situacija se dogodila i ovdje u Lagosu. Cijeli grad se digao na noge i krenuo u prosvjede protiv policijske brutalnosti, koja ovdje, na žalost, ima dugu tradiciju. Mladi ljudi su izašli na ulice jer su dobili inspiraciju onim što se događalo u Americi. Ja sam to počeo dokumentirati, što slikom, što riječima. Povezanost svijeta internetom je promijenila puno toga. Stvari su se događale jako brzo, u smislu čim je krenulo u SAD-u, buknulo je i u Lagosu.

I kod nas je medijski fokus bio najviše usmjeren na događaje u SAD-u, tako da je ovo što pričate da se dogodilo u Lagosu jednostavno ostalo u sjeni.

Keziah Jones: Dugo mi ovdje imamo problem s pretjeranom brutalnošću policije prema građanima. Naime, u Americi takvi prosvjedi nakon ubojstva Georgea Floyda su sa sobom vukli i problem s rasizmom u određenim krugovima u toj zemlji. Mi u Africi naravno nemamo taj aspekt. Kod nas je to problem pravde – pravde koja je dugo zatomljena upravo policijskom brutalnošću prema stanovništvu. Mladima je dosta toga. Oni žele pravdu, žele normalan život.

Prošlo je devet godina otkad ste objavili posljednji album „Captain Rugged“. Također, uvijek znate progovoriti iz aktivističkog kuta u vašoj glazbi, uvijek tražite neki balans, neku pravdu ili pak opravdanje za zlo koje se događa. Zlo se naravno događa stalno, evo i mi u Europi opet imamo veliki rat i stradanje ljudi… Stoga koliko bi se ovoga o čemu ste sad pričali moglo naći na novom albumu?

Keziah Jones: Naći će se svakako, iako je teško o tome sad provizorno pričati. Svaki album je drukčiji, svaki je priča za sebe. Koliko su povezani, toliko su i različiti, jer oni prate i moj razvoj. Mogu reći da će u glazbenom smislu sljedeći album biti još više fokusirani na bazičnu postavu gitara-bas-bubanj jer je to postava u kojoj najviše nastupam proteklih godina, a puno manje na moje gitarsko umijeće. Dakle, prvo radim tu zvučnu prilagodbu, dok u smislu društvenog angažmana u tekstovima sve ovisi o momentu sadašnjosti za koji pomislim da bi bilo važno ispričati priču o njemu. Ideja koja je najjača u ovom trenutku za mene je napraviti što ljepšu glazbu sa što više harmonije, jer osjećam da nam harmonije u ovom trenutku jako nedostaje. Imamo previše grubosti i agresije u stvarnom životu, jednako kao i u glazbi. Glazba kao da je izgubila svoju harmonijsku ulogu, a više je postala sredstvo, tj. platforma za druge stvari. U konačnici, mene sad zanima ljepota i umjetnost.

Vidim da pandemija nije utjecala na vašu kreativnu stranu.

Keziah Jones: Ne mogu reći da me sve što se događalo nije doticalo. Možda je to stvar mog karaktera i onoga što sam naviknuo biti. Dosta vremena sam provodio sam. Naviknuo sam se na samoću. Mogu djelovati u situacijama koje su možda za neke druge glazbenike teške. Ja sam s osam godina napustio dom i bio upisan u internat u Velikoj Britaniji. Takav životi put vas navikne na samoću. Samoća je glavni suputnik svakoga tko se zatekne u drugoj sredini. Naviknuo sam se na nju od malih nogu. Ja sam je pronašao kao kvalitetnu supstancu kreativnosti. U neku ruku mislim da je čak bilo dobro što je u jednom trenutku svijet stao i što nam je s tim došlo suočavanje s nama samima. Tu nipošto ne mislim da je dobro što je puno života izgubljeno. Sve to nam je donijelo pregršt neobičnih konteksta koji nas je izbacio iz kolotečine i postavio neka druga razmišljanja. Kod mene, naviklom na samoću, to je samo otvorilo prostor za kreativnost.

Je li ovo vaše prvo kretanje na turneju, gledano unazad dvije godine?

Keziah Jones: Može se reći da jest. Prošlo ljeto sam imao nešto nastupa u Parizu i Francuskoj, ali ništa više od toga.

U Zagreb stižete u srijedu 9. ožujka. Prošli put smo vas gledali u formi trija. Hoće li biti i ovog puta tako?

Keziah Jones: Bubnjar će svakako biti isti, jedino za basista nisam siguran (smijeh). Želio bih nadodati da sam zahvalan svima koji su prošli put došli u velikom broju na taj koncert kojeg se jako dobro sjećam. Obećavam da ćemo ovog puta biti još bolji i nadam se da ćemo se u istom velikom broju vidjeti i za par dana.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X