Kimiko ‘From Our Room To Yours’ – plovidba mirnim, ali zlokobnim vodama

Pred njihov subotnji nastup na PMS-u u Šibeniku, donosimo recenziju prošle godine objavljenog prvijenca zagrebačke grupe Kimiko.

Kimiko - From Our Room To Yours

Nekako se dogodilo da hrvatska scena zadnjih godina obiluje „čudnim“ bendovima koji svoje glazbene vizije dosta uspješno promoviraju po inozemstvu, a da pritom za veliku većinu ovdašnjih radiopostaja gotovo da i ne postoje. Recept je izgleda sljedeći: osnovati bend, ne mariti za uspjeh u vlastitoj domovini, već od samog početka potražiti kakvog europskog booking agenta, snimiti album na engleskom i biti strpljiv. Jer već se stoput pokazalo da ako ne pjevaš na materinjem jeziku u Hrvatskoj nemaš što tražiti, a i ako kojim slučajem postaneš velik ovdje, vani nećeš nikad.

Takva je otprilike i glazbena vizija na čijem ostvarenju trenutačno rade Kimiko, vjenčanim listom združen zagrebački dvojac, Lora i Zoran, koji su prošle godine objavili prvijenac „From Our Room To Yours“. Intimni i sneni indie-pop kakvog propagiraju već je polučio ohrabrujuću količinu interesa izvan naših granica, a i u nas ima onih koji ih žele čuti – Kimiko, zajedno sa Suho grlo nos i Vlastom Popić nastupaju u subotu, 28. travnja, na šibenskom Proljetnom muzičkom sajmu.

Album Kimika melankolična je skupina pjesama, otvara je instrumental „Penguin in a Golden Coat“, koji kao da je otrgnut iz Ivaniševe „Drveće i rijeke“ faze. Kimiko u nastavku funkcionira na pomirljivoj izmjeni muških i ženskih vokalnih dionica, pri čemu je pripitomljena gitara glavna popratna kulisa. „Take a Bow“ je pjevni pop, pokazatelj da ovaj dvojac na pariće odlučuje ploviti mirnim, ali i pritajeno zlokobnim vodama.

Pritom se ne libe koristiti uobičajenim indie-trikovima, kako bi svoju sanjivost učinili zanimljivom. „One Way Lane“ i „Golden Dress“ upravo su takve, neobično aranžirane glazbene priče, koje valjda najbolje ocrtavaju ono što sami članovi Kimika nazivaju „burdened pop“, što god da to značilo. Povremeno skretanje s pravocrtnog kursa donosi i pulsirajući „Berlin“, kao i omamljiva i prijeteća „AK-47“. Melankolija s dobro prikrivenim optimizmom igra glavnu ulogu i u „Nothing to Me“, preko „Poison Lake“ do „Moscow“, što nas dovodi do nepatvorenog bisera „Mad Scientist“ – nabrijano-usporenu pop završnicu.

Album „From Our Room To Yours“ kompaktna je cjelina čudnih, ali opet vrlo jednostavnih indie-pop rješenja, koja dokazuju da za kvalitetan materijal ne treba previše komplicirati stvari. Dovoljno je pronaći svog glazbenog istomišljenika te sav zajednički entuzijazam i kreativnost, bez kalkuliranja, prenijeti na CD. A onda, bude li sreće, i iz njihove sobe u vašu…

Ocjena: 8/10

Geenger Records, 2011.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X