King Midas Sound najavljen kao prvi izvođač ZEZ Festivala

ZEZ Festival 2020 održat će se od 15. do 19. travnja u KSET-u, a najavljen je prvi izvođač ovogodišnjeg izdanja. King Midas Sound, britanski duo dub pjesnika Rogera Robinsona i svestranog producenta Kevina Martina, poznatog i pod dubstep pseudonimom The Bug, ovog travnja dolazi protresti KSET dubokim frekvencijama. Jedan od najutjecajnijih projekata na sjecištu dronea, ambienta i duba na ZEZ Festivalu će predstaviti album ‘Solitude’, spoken word/ambient meditaciju koja obećava potpuno psihofizičko iskustvo.

King Midas Sound dolazi na ZEZ 2020

Kevin Martin je britanski glazbenik i producent možda i najpoznatiji pod svojim dubstep/dancehall/grime aliasom The Bug. U gotovo dva desetljeća karijere etablirao se u nizu žanrova, od duba i jazzcora preko industrial hip hopa do dancehalla i dubstepa. Počeo je s bendom GOD, kada među ostalim surađuje s kultnim skladateljem Johnom Zornom te po prvi put i s Justinom Broadrickom (Godflesh, JK Flesh, Dälek…). S Justinom kasnije formira hip hop duo Techno Animal, a danas je ovo partnerstvo nanovo oživljeno u projektu ZONAL čiji je premijerni album snimljen s pjesnikinjom Moor Mother. Među dugim nizom raznolikih bendova i projekata posebno se ističe The Bug vs Earth – spoj Kevina Martina i Dylana Carlsona iz drone legendi Earth. Prošle godine kurirao je Le Guess Who? Festival, uz Jenny Hval, Patricka Higginsa, Moon Duo… S lovorikama ne zaostaje ni britansko-trinidadski dub pjesnik Roger Robinson koji je ove godine osvojio prestižnu nagradu TS Eliot za zbirku poezije ‘A Portable Paradise’. Dub poezija je oblik spoken worda koji korijene vuče iz zapadne Indije i jamajkanske reggae/dub soundsystem kulture.

Prva dva albuma s vokalisticom Kiki Hitomi izdali su za Kode9-ov label Hyperdub, kad se izričaj King Midas Sounda mogao lakše svrstati u sfere duba, trip hopa i rocka. Nakon ‘Edition1’ iz 2015. kojeg su stvorili s Fenneszom za Ninja Tune, u veljači 2019. izdaju hvaljeni album ‘Solitude’. ‘Solitude’ (Cosmo Rhythmatic) predstavlja njihovo najintimnije izdanje do sad. Ovo je album suprotnosti, tmuran, a istovremeno nježan, lirički sirov, ali eteričan. Dub i reggae tradicija ovaj put se rastapaju u apstraktni, melankolični zvučni krajolik koji narativno istražuje teme gubitka, samoće i propalih ljubavi. Kevin Martin stvara glazbeni drone ambijent gotovo bez beatova, ali ovaj minimalizam obojan je moćnim pulsiranjem iz sfere dubljih frekvencija, zbog kojih je Martin poznat po spaljivanju pokojeg razglasa. Njegovu introspektivnu produkciju savršeno nadopunjuju bolno intimni, promukli stihovi baritona Rogera Robinsona. Zato će ovaj koncert biti glasan, ali intiman; audiovizualno tjelesno iskustvo za padanje niz prazninu i zaron u najdublje drone frekvencije duše i tijela.

ZEZ Festival zamišljen je kao mutacija koncertnog ciklusa eksperimentalne glazbe koji se pod tim imenom održava u KSET-u od 2013. godine i iza sebe broji preko 50 koncerata. Zavod za eksperimentalni zvuk je proteklih šest godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. “Slušaj drugačije” je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, popa, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ – iskustvo.

Festivalske ulaznice su u prodaji po cijeni od 140 kn do 16. 3., nakon čega se cijena penje na 180 kn. Karte potražite u KSET-u i Dirty Old Shopu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X