Kinoteka predstavlja ciklus ‘Posve novi organ’

Ciklus nas uvodi u rad jednog od najprovokativnijih i najoriginalnijih redatelja današnjice – Davida Cronenberga.

“Posve novi organ”

“Posve novi organ” tematski je ciklus posvećen jednom od najoriginalnijih autora današnjice – Davidu Cronenbergu. Ovaj kanadski redatelj svoje je ime izgradio u području znanstvene fantastike i horora, no njegov provokativan, poticajan i često krajnje subverzivan pogled na odnos tijela, psihologije i stvarnosti pokazao se inspirativnim filmašima, umjetnicima, filozofima i teoretičarima izvan granica žanra.

Ciklus kreće 15. ožujka – na Cronenbergov 80. rođendan, a podijeljen je u šest manjih cjelina od kojih svaka spaja naslove iz različitih faza Cronenbergova rada s filmovima drugih autora čiji je duhovni srodnik. Ideja je ukazati na tematsku konzistentnost Cronenbergova opusa i doseg njegova utjecaja, a pritom ponuditi i novo čitanje njegovih filmova. Uz antologijske naslove kao što su “Videodrome”, “Sudar” i “Ukleti blizanci”, gledat ćemo i filmove Oliviera Assayasa, Claire Denis, Alexa Garlanda i Joãa Pedra Rodriguesa. Mnoge filmove iz ciklusa bit će prvi put (ili prvi put nakon dugo vremena) prikazani na velikom platnu.

S obzirom na to da se Cronenbergovo ime vrlo često veže uz koncept body horora, prvi tjedan ciklusa posvećen je konceptu body arta, a uključuje njegov najveći komercijalni uspjeh – Oscarom nagrađeni film “Muha”, obilježen inovativnim prostetičkim efektima i nadahnutim nastupom Jeffa Goldbluma u glavnoj ulozi, te “Ruska obećanja” – sugestivni kriminalistički triler koji je Viggu Mortensenu u ulozi tetoviranog ruskog mafijaša donio nominaciju za Oscar.

Zločini budućnosti (foto: Kinoteka)

Uz rame Cronenbergovim naslovima pogledat ćemo i dva filma koji su Cronenbergov transgresivni odnos prema tijelu primijenili u drugim kulturama i žanrovima: kultni japanski cyberpunk košmar “Tetsuo” Shinye Tsukamota o muškarcu koji se preobražava u otpadno željezo te “U mojoj koži”, uznemirujuću psihološku dramu francuske redateljice Marine De Van, o ženi koja razvije gotovo erotsku opsesiju samoozljeđivanjem.

Program otvara pretpremijerna projekcija Cronenbergova zasad posljednjeg filma “Zločini budućnosti” s Viggom Mortensenom i Léom Seydoux u glavnim ulogama, nakon čega slijedi razgovor s filmskim kritičarem Željkom Luketićem i teoretičarkom Ljubicom Anđelković Đambić na temu body arta u Cronenbergovu opusu i šire.

U sljedećem izdanju Kinoteke Junior, programa filmskih klasika za djecu, gledamo “Djevojku na metli” – čehoslovačku komediju Václava Vorlíčeka o nespretnoj mladoj vještici koja igrom slučaja završi u svijetu običnih ljudi, gdje je njezine magijske (ne)sposobnosti dovode u niz komičnih situacija. Ova duhovita i maštovita bajka svojevrsni je preteča Harryja Pottera, a uz prepoznatljivi češki humor odlikuju je i vješta karakterizacija likova i suptilna kritika svakodnevice skrivena iza fasade svakodnevnog života. Film će uživo sinkronizirati glumica Sanja Milardović, a razgovor nakon projekcije moderirat će filmski kritičar Silvestar Mileta.

Punim plućima (foto: HAVC)

Na repertoar stiže debitantski dugometražni film direktora fotografije Radislava Jovanova Gonza “Punim plućima”, humorna drama o grupi nekad nerazdvojnih prijatelja koji se neočekivano okupljaju nakon smrti zajedničkog druga. Priča o sprovodu koji preraste u provod krasi impresivna glumačka ekipa, kao i fotografija Stanka Hercega, koji je za svoj rad osvojio nagradu na Pulskom filmskom festivalu.

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati niz aktualnih uspješnica. Za ljubitelje istančanih psiholoških drama tu su “Blizu” Lukasa Dhonta, “Korzet” Marie Kreutzer, “Osam planina” Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch i “Poslije sunca” Charlotte Wells, a fanovi provokativnog humora mogu se zabaviti uz “Duhove otoka” Martina McDonagha, “Sve u isto vrijeme” Daniela Scheinerta i Daniela Kwana i “Trokut tuge” Rubena Östlunda.

Kustoski kolektiv WHW u goste dovodi umjetnika, dizajnera i kustosa Zbyněka Baladrána. Na projekciji „Što je nemoćni izvor sve moći?“ prikazat ćemo njegova četiri kratka filma, nakon čega slijedi razgovor na kojem ćemo se dotaknuti Baladránove umjetničke prakse i položaja umjetnosti u doba kasnog kapitalizma i umjetne inteligencije. Ulaz na projekciju je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X