Klasik Johna Coltranea ‘Blue Train’ dobiva luksuzno Tone Poet reizdanje

Ovaj album uspostavio je Coltranea kao silu i usmjerio ga na put ka tome da postane jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih jazz glazbenika svih vremena.

John Coltrane “Blue Train”

Dana 15. rujna 1957. John Coltrane je otišao u dnevni boravak studija Rudyja Van Geldera u Hackensacku i snimio svoje prvo veliko remek-djelo, “Blue Train”. Ispunivši dogovor koji je sklopio s Alfredom Lionom, Coltrane je snimio svoj jedini session kao vođa sastava za Blue Note Records, album s pet pjesama nošen naslovnim bluesom na kojemu je svirao dinamični sekstet s Leejem Morganom na trubi, Curtisom Fullerom na trombonu, Kennyjem Drewom na klaviru, Paulom Chambersom na basu i Philly Joeom Jonesom na bubnjevima. “Blue Train” uspostavio je Coltranea kao silu i usmjerio ga na put ka tome da postane jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih jazz glazbenika svih vremena.

Kako bi obilježili 65. godišnjicu snimanja albuma, “Blue Train” će biti objavljen u dva posebna izdanja 16. rujna kao dio Blue Noteove hvaljene Tone Poet Audiophile Vinyl Reissue Series. 1-LP mono tiskanje originalnog albuma bit će predstavljeno u luksuznoj gatefold tip-on košuljici, dok će 2-LP stereo kolekcija “Blue Train: The Complete Masters” uključivati ​​drugi disk sa sedam alternativnih i nepotpunih snimaka, od kojih nijedan nije prethodno objavljen na vinilu, a četiri od njih nikad prije nisu objavljena ni na jednom formatu.

“The Complete Masters” dolazi s knjižicom koja sadrži nikad prije viđene fotografije sa sessiona Francisa Wolffa i esej stručnjaka za Coltranea, Ashleyja Kahna. Oba Tone Poet vinilna izdanja producirao je Joe Harley, masterirao Kevin Gray s originalnih analognih master vrpci i otisnuta su na 180g vinil. “Blue Train: The Complete Masters” bit će objavljen i kao set od 2 CD-a te digitalna zbirka.

“Blue Train” pojavio se u ključnom trenutku Coltraneove karijere. Ranije 1957. saksofonist je dotaknuo dno kada je zbog ovisnosti o heroinu bio otpušten iz Miles Davis Quinteta. Ali nakon što se skinuo s droge, Coltrane se vratio sa žarom inspiriranim produljenom ljetnom rezidencijom kod Theloniousa Monka u Five Spot Caféu. Do kraja godine, Coltranea je ponovno angažirao Davis i producirao je svoje prvo remek-djelo, album na koji je čak i on bio duboko ponosan. Kao što Kahn pripovijeda u svom eseju: “Blue Train je bila snimka koju je Coltrane, uvijek samokritičan i skroman, visoko cijenio. Godine 1960., dok je posljednji put bio na turneji s Milesom Davisom,
švedski DJ je pitao Coltranea što mu je najdraže iz njegovog kataloga, a on je odmah odgovorio: “Oh, i ja volim “Blue Train”. Dobar je bend tamo, znaš. Bila je to dobra snimka.'”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X