Kolektiv SKROZ: Od ‘Registra izdajnika’ do ‘Uvoda u kapitalizam za početnike’

Autori’ Registra izdajnik’a, kolektiv SKROZ, najavljuje 5. ožujka svoju novu premijeru, predstavu ‘Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike’, čiji su koproducenti Zagrebačko kazalište mladih i HDS ZAMP.

SKROZ: Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike (Foto: Marko Ercegović)
SKROZ: Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike (Foto: Marko Ercegović)

Kako izgleda “Uvod u kapitalizam za početnike”, materija kojom najbolje ne vladaju ni neki domaći kandidati za ministre, te je li mu mjesto u školskom programu? Tema je to ambicioznog i ne samo kazališnog projekta namijenjenog tinejdžerima, što ga je osmislio kolektiv SKROZ, a koproduciraju ZeKaeM i – HDS ZAMP!

O tajnoj vezi žutog tiska, W.A. Mozarta, selfie stickova i parafiskalnih nameta, progovaraju u imaginarnoj TV emisiji “Priroda i društvo”, koja će kapitalizam raščlanjivati na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije. Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi osobno pojasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda, a da sve prođe u revijalnom tonu pobrinut će se svirkom uživo kućni band predstave sastavljen od članova ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava “Priroda i društvo” tako među inim podsjeća da je mladić po imenu Wolfgang Amadeus Mozart u svoje vrijeme, ako bi poželio čuti najveće domaće i inozemne glazbene hitove, mogao birati isključivo između nabavljanja ulaznice za koncerte ili nabavke nota, ne bi li si rečene hitove odsvirao – sam. Danas je glazba, kao i gotovo bilo koji drugi autorski ‘proizvod’, instantno dostupna publici diljem svijeta, pa često zaboravljamo kako se niti jedna knjiga nije napisala sama; da se skladbe, filmovi i predstave ne materijaliziraju spontano, već da iza svakog od tih djela stoji nečiji – rad.

Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što konzumentima njihovih djela i kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas? Kako koncepte, odnosno pojmove intelektualnog vlasništva i autorskog prava, objasniti mladoj publici i navesti je da počene promišljati o prihvatljivim modelima njihove zaštite?

To su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti predstava “Priroda i društvo”, namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, a u kojoj se autorskim tim kolektiva SKROZ bavi i poviješću autorskog prava i svim za njega vezanim nedoumicama u vremenu interneta i mobilnih tehnologija.

Premijera predstave u kojoj igraju, pjevaju i sviraju Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Mia Biondić i Zoran Čubrilo zakazana je za 5. ožujka, a prve reprize već su – rasprodane. Glazbu u predstavi potpisuju ansambl, Dušan Duco Vranić i Vedran Peternel, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek, dramaturgiju Maja Sviben, a režiju Nora Krstulović.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X