Kolektiv SKROZ: Od ‘Registra izdajnika’ do ‘Uvoda u kapitalizam za početnike’

Autori’ Registra izdajnik’a, kolektiv SKROZ, najavljuje 5. ožujka svoju novu premijeru, predstavu ‘Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike’, čiji su koproducenti Zagrebačko kazalište mladih i HDS ZAMP.

SKROZ: Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike (Foto: Marko Ercegović)
SKROZ: Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike (Foto: Marko Ercegović)

Kako izgleda “Uvod u kapitalizam za početnike”, materija kojom najbolje ne vladaju ni neki domaći kandidati za ministre, te je li mu mjesto u školskom programu? Tema je to ambicioznog i ne samo kazališnog projekta namijenjenog tinejdžerima, što ga je osmislio kolektiv SKROZ, a koproduciraju ZeKaeM i – HDS ZAMP!

O tajnoj vezi žutog tiska, W.A. Mozarta, selfie stickova i parafiskalnih nameta, progovaraju u imaginarnoj TV emisiji “Priroda i društvo”, koja će kapitalizam raščlanjivati na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije. Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi osobno pojasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda, a da sve prođe u revijalnom tonu pobrinut će se svirkom uživo kućni band predstave sastavljen od članova ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava “Priroda i društvo” tako među inim podsjeća da je mladić po imenu Wolfgang Amadeus Mozart u svoje vrijeme, ako bi poželio čuti najveće domaće i inozemne glazbene hitove, mogao birati isključivo između nabavljanja ulaznice za koncerte ili nabavke nota, ne bi li si rečene hitove odsvirao – sam. Danas je glazba, kao i gotovo bilo koji drugi autorski ‘proizvod’, instantno dostupna publici diljem svijeta, pa često zaboravljamo kako se niti jedna knjiga nije napisala sama; da se skladbe, filmovi i predstave ne materijaliziraju spontano, već da iza svakog od tih djela stoji nečiji – rad.

Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što konzumentima njihovih djela i kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas? Kako koncepte, odnosno pojmove intelektualnog vlasništva i autorskog prava, objasniti mladoj publici i navesti je da počene promišljati o prihvatljivim modelima njihove zaštite?

To su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti predstava “Priroda i društvo”, namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, a u kojoj se autorskim tim kolektiva SKROZ bavi i poviješću autorskog prava i svim za njega vezanim nedoumicama u vremenu interneta i mobilnih tehnologija.

Premijera predstave u kojoj igraju, pjevaju i sviraju Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Mia Biondić i Zoran Čubrilo zakazana je za 5. ožujka, a prve reprize već su – rasprodane. Glazbu u predstavi potpisuju ansambl, Dušan Duco Vranić i Vedran Peternel, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek, dramaturgiju Maja Sviben, a režiju Nora Krstulović.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X