Kome je sve fitilj došao do kraja? – Ivan Grobenski ima ‘Dynamite’

Objavljen je novi singl ‘Dynamite’ Ivana Grobenskog s njegovog istoimenog nadolazećeg albuma koji planira objaviti sljedeće godine. Pjesma je snimljena u skladu s današnjim trendovima u glazbenoj produkciji, možda zbog simpatija, a možda i zbog protesta.

Ivan Grobenski ‘Dynamite’

“Instrumentalno mi se bilo teško odmaknuti od ‘Apocalipsticka’, novi zvuk sam morao tražiti u potpuno drugačijem načinu rada. Nekoliko je mojih odluka odigralo ključnu ulogu u formiranju zvuka nadolazećeg albuma. Prvenstveno da na albumu ništa ne odsviram, a drugo da se sve vrti oko već gotovih semplova koje treba značajno modificirati. Osim toga, tu je i repanje koje se čini zavodljivo lakim nekome tko se u tome nije ozbiljno okušao”, objašnjava Ivan Grobenski.

Vruća tema 2023. godine je umjetna inteligencija, odnosno AI. Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog rada, odnosno načina i izvora umjetne kreativnosti naspram onoj umjetnoj.

“Umjetna inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može stvoriti nešto ni iz čega. Umjesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom se albumu nastojim ponašati kao ‘čovjek AI’, mijenjajući iz temelja vlastiti pristup pisanju glazbe i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvijek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mjesta.

Redatelj i snimatelj video spota je Bojan Koštić s kojim Grobenski surađuje još od vremena grupe Moskau.

“Bojan, osim što je općenito najbolji, najbolje shvaća što bi vizualna reprezentacija moje glazbe trebala biti, a uz to i dijelimo estetski senzibilitet”, dodaje Ivan.

Spot je snimljen na Bazenima Cerine u Koprivnici koji su ih kao lokacija inspirirali u osmišljavanju sadržaja spota.

“I u snimanju spota je proces rada izvrnut naglavačke. Nismo polazili od sadržaja pa onda tražili lokaciju, nego nam je lokacija diktirala sadržaj. Zanimala nas je ta oprečnost vode i vatre, odnosno dinamita. Proveli smo šest sati na bazenima igrajući se straha od vode”, objasnio je Grobenski.

Koreografiju je osmislila i otplesala suvremena zagrebačka plesačica Lucija Romanova. Za miks i mastering bio je zadužen Marin Hraščanec.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X