Koncert Goribora – iscjeliteljska moć razorne depresije

Kultni srpski bend iz Bora potvrdio je svoj status, ali i najavio novi album koji će se umnogočemu razlikovati od slavnog prethodnika.

Goribor u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Kako će zvučati novi album Goribora? Sudeći po subotnjem koncertu u Močvari gdje je kultni sastav iz Bora predvođen karizmatičnim frontmenom i pjesnikom Aleksandrom Stojkovićem održao koncert, to će svakako biti iznenađenje u odnosu na debitantski album iz 2007.godine. Stojković je svoju liriku sveo na minimum. Može se reći na izvikivanje svojevrsnih haiku parola uz žestoki ritam koji valja i na momente pomućuje svijest svojom razornom mantrom.

Kao da više nema prostora za stihove i daljnje ogoljenje duše, već samo krik i time simboličko oslikavanje psihičkog stanja kroz nekoliko riječi koje u slučaju Goribora sjedaju na pravo mjesto kad je u pitanju funkcionalnost istih s glazbom. Da kojim slučajem ne „sjedaju“ kako treba lako bi se moglo zaključiti da je jedan od najznačajnijih poeta balkanske post rock priče u najmanju ruku zanijemio.

Ovako, čini se da je zanijemio sa svrhom kako bi se prepustio frenetičnom ritmu dvije gitare, kompjutera i pojačanja u obliku bubnjara. Publika u krcatoj Močvari je itekako osjetila taj frenetični ritam, uživala u njemu i naravno posebno u pjesmama s prvog albuma koje su u međuvremenu dobile kultni status. Publika je pjevala zajedno sa Stojkovićem koji i ovoga puta nije bio okrenut prema istoj, već je u svom poznatom grčevitom stezanju stalka za mikrofom bio okrenut profilom.

I pored toga snaga njegove karizme kao frontmena nije nimalo bila upitna. Stojkovićevo padanje u trans nije nešto što se može odglumiti, a prokleto je zarazno za svakoga tko se nalazi u publici. Svaka riječ koju otpjeva za njega je duboko proživljena bol koja pak posjeduje u sebi iscjeliteljsku moć na koncertu, jer katarza traje i traje, iako bi po svoj prilici po temama koje Goribor obrađuje publika trebala momentalno pasti u duboku depresiju.

No Stojkovićev autoegzorcizam nudi olakšanje i to je onaj element koji posjeduju uistinu samo veliki bendovi. Dapače publika je uživala u Stojkovićevom stavu potpunog ignoriranja iste kada je u pitanju konverzacija između pjesama, koje kao i da je nije bilo tijekom jednoipolsatnog nastupa oslobođenog i od biseva, koji također u slučaju Goribora ne igraju neku posebnu ulogu. Bend je od samog početka proizvodio užarenu magmu koja se lijevala po stisnutoj (ali i rasplesanoj) publici koja je time dobila potpunu zadovoljštinu.

Dobar je bio i izbor predgrupe.Ugrijavanju je svojski prionuo bend Vlasta Popić iz Varaždina, mladi alter rock trio kojem u glazbenom smislu treba još prakse, ali je najvažnije da su njegovi članovi svirali beskompromisno i žestoko od srca što je polučilo dobre reakcije.

Kako za sada stvari stoje Goribor nije izgorio, već se još više rasplamsao, a novi album se sigurno može ubilježiti u „rubriku“ najiščekivanijih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X