Konstrakta u Zagrebu – nobl ‘Triptih’

Beogradska glazbenica koja je ove godina izazvala veliki interes regionalne javnosti pojavljivanjem na Beoviziji , potom i na Eurosongu u Torinu sinoć je nastupom zatvorila izložbu ‘Tabula rasa’ u prostoru SKD Prosvjete.

Konstrakta u SKD Prosvjeta (Foto: Zoran Stajčić)

„Ja više nisam umetnica. Nemam više vremena za razmišljanje. Ja sam sad biznismenka. Izdajem fakture. Lupam pečate. Izdajem fakture…“, izjavila je Ana Đurić Konstrakta s pozornice SKD Prosvjete gdje je upriličena prva i zasad jedina izvedba pjesma s EP-a „Triptih“, objavljenog u veljači ove godine, prije nego li je pjesma „In corpore sano“ mnogima ušla pod kožu i to ne samo regiji.

„…Hodamo Zagrebom, jedemo sushi… Družimo se s Hrvatima“, bio je nastavak Konstraktine improvizacije i mala promjena teksta pjesme „Mekano“, što je bila samo još jedna crtica ove osebujne glazbenice koja se bez problema i neposredno referira na stvarnost i proživljeno.

Konstrakta u SKD Prosvjeta (Foto: Zoran Stajčić)

U prostoru SKD Prosvjete jučer se posljednji put moglo vidjeti fotografije, ilustracije i dokumentirane konceptualne izvedbe i Toma Gotovca između ostalih u sklopu ovogodišnje izložbe Tabula rasa – izložbe u sklopu Dana srpske kulture koja u fokusu ima umjetnike i kulturne suradnje hrvatskih i srpskih umjetnika zadnjih sto godina koji u obrazovnom sustavu i kroz medije ostaju manje vidljivi zbog današnjih kulturnih politika društva u kojem živimo.

Konstrakta u SKD Prosvjeta (Foto: Zoran Stajčić)

Dakle, i Konstrakta je u tom kontekstu odigrala svoju ulogu u postizanju veće vidljivosti i značaja kulturnih suradnji između dvije metropole i dva naroda. Akustična izvedba „Triptiha“, tj. pjesama „Nobl“, „Mekano“ i „In corpore sano“ stoga je bila ekskluzivnog karaktera u spomenutom galerijskom prostoru, gdje se na koncu ni ne bi mogao izvesti cjelovečernji (glasni) nastup u klasičnom koncertnom smislu, ali se konceptualno odlično uklopila kao svojevrsni live izložak jedne značajne glazbene priče po kojoj ćemo svakako zapamtiti ovu 2022. godinu u odlasku.

Konstrakta u SKD Prosvjeta (Foto: Zoran Stajčić)

„Jel’ može ‘Šamana’?“, viknuo je jedna ženski glas iz publike nakon što je „Triptih“ zaokružio posljednji takt „In corpore sano“, aludirajući na prijašnji Konstraktin singl „Neam šamana“, jer eto, jedno je planirana koncepcija za galerijski prostor, a drugo su želje publike kad je Konstrakta in da haus. No kvartet, okupljen za tu prigodu, ipak nije htio kršiti koncepciju, a brojne posjetiteljice i posjetitelji su potom dobili priliku družiti se s Konstraktom u neformalnim razgovorima. Umjetnica ili biznismenka? Ipak, prije svega srdačna i pristojna žena te večeri, lišena egotripa da zasjeni cijeli događaj. A mogla je, čim je izašla na pozornicu.

Sve skupa bilo je, što bi ona sama rekla; nobl.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X