Koprivnički Punk FUNK

U subotu su na desetoj obljetnici benda Red Edition svi bili atraktivniji od slavljenika. Naime, koprivnički bend Red Edition ove je godine zakašnjelo proslavio desetu obljetnicu, iako nije točno jasno čega jer u ovih deset godina nisu napravili gotovo ništa osim što i dalje postoje. Red Edition je u deset godina snimio jedan polu-EP, a sudeći po njihovoj Facebook stranici, nisu odsvirali niti jedan koncert izvan Koprivnice i jedino im je ozbiljnije postignuće što i dalje naprosto postoje i to s jednim originalnim članom benda, Petrom Sminderovcem na gitari i vokalu.

Kurve u Koprivnici (Izvor: Facebook)

Četverostruka punk fešta održala se ispred prostorija FUNK-a zbog još uvijek važećih epidemioloških mjera (iako više nitko zapravo ne zna koje su mjere na snazi) u improviziranom domaćem štihu koji dovoljno dobro funkcionira za ovaj tip koncerta, a organizatori su po prvi puta koncertno isprobali i DIY razglas koji je za reggae-trance-techno-dub partije izradila ekipa Udruge Kopriva. Prvi su na redu bili Flou Margo, mladi bend iz Zagreba kojima je ovo bio tek drugi koncert i koji su zaslužni za četrdesetak karata prodanih u pretprodaji, mahom zbog velike sljedbe i podrške svojih zagrebačkih prijatelja i rodbine. Flou Margo je vjerojatno ponajbolji srednjoškolski bend koji sam imao prilike gledati u posljednje vrijeme jer prije svega misle ozbiljno (‘Došli smo vam svirati narodnjake’, rekao je na početku frontmen benda), a potpomognuti čvrstim bubnjarem i konkretnim punk-rock pjesmama, nema prepreke da se za nekoliko godina prometnu u sasvim kvalitetan i konzistentan domaći bend. Dogodilo se tako da je bend koji je otvorio večer uz standardno zabavne Kurve bio i highlight te večeri.

Nakon Flou Margo se na pozornici pokušao nametnuti Namet, tročlani HC-black metal-punk-core (čini mi se) bend iz Zagreba čiji je nastup neopravdano prošao ponešto nezapaženo, najviše zato što se razdragana zagrebačka publika u post-koncertnom oduševljenju raspršila po šanku i ostalim servisnim prostorijama. Namet su većinom promovirali svoj recentni album Propast koji je objavljen prošle godine i, za razliku od Never Ending Struggle iz 2016, pjesme o propasti, gnjevu, prevari ili pokvarenosti servira na hrvatskom, iako jezik zapravo i nije bitan jer se većina vokalne interpretacije sastoji od praiskonskih urlika ili uvodnih vrištećih invokacija sazdanih pretežito od samoglasnika ‘aaaaaa’. U svakom slučaju, Namet dobro radi to što radi, no subotnja punk fešta možda nije bila najprimjerenije mjesto za njihov specifični angst.

Koprivnički bend Red Edition ove je godine zakašnjelo proslavio desetu obljetnicu, iako nije točno jasno čega jer u ovih deset godina nisu napravili gotovo ništa osim što i dalje postoje. Red Edition je u deset godina snimio jedan polu-EP, a sudeći po njihovoj Facebook stranici, nisu odsvirali niti jedan koncert izvan Koprivnice i jedino im je ozbiljnije postignuće što i dalje naprosto postoje i to s jednim originalnim članom benda, Petrom Sminderovcem na gitari i vokalu. Teško se oteti dojmu da je inzistiranje na ovom decenijskom piru više bio nekakav pokušaj PR trika koji bi punk nostalgičare natjerao da kupe koju kartu više, nego što je bilo prave potrebe za slavljem jer Red Edition zapravo nije ponudio ništa, a najmanje novi zvuk novih nadolazećih izdanja kako je bilo i najavljeno. Sminderovac je uz još dvojicu članova koji se danas zovu Red Edition odsvirao šačicu lokalnoj publici donekle poznatih autorskih pjesama, nekoliko nepotrebnih punk obrada i, na kraju, nekoliko još nepotrebnijih cro dance obrada koje su valjda trebale biti zabavne i smiješne, ali su ispale zamorne i tužne. U svakom slučaju, nadam se da će sljedećih deset godina za Sminderovca i koju god već ekipu biti daleko produktivnije i ozbiljnije jer su pomalo prestari da zvuče kao što su zvučali u subotu, pogotovo ako se uzme u obzir da je Sminderovac dovoljno talentiran da napiše poštenu punk-rock pjesmu.

Kurve su, kao što je to s kurvama i obično slučaj, bile drugi highlight večeri i isporučile punokrvni ‘no bullshit’ punk koncert od otprilike pola sata. Kad kažem punokrvni, mislim na onaj staro-normalni punk kaos, dobacivanje publici i iz publike, frajera koji je u prvim redovima toliko sretan da ima potrebu paliti auto-lak, naguravanje i sve to kako već ide. Kurve su, ponovno kao što je to s kurvama i obično slučaj, usred koncerta s publikom uspjele dogovoriti i after na paviljonu, naravno, na otvorenom i uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X