Kpop town u Attacku – prva zagrebačka klupska večer novog trenda

‘K-pop’ je uvriježeni zapadnjački termin za moderni južnokorejski pop. Ako ne volite moderni pop općenito, k-pop će vam vjerojatno zvučati kao američki i europski dance na korejskom i ništa više od toga. A ako još i bacite oko na koji spot, mogli bi ga možda utrpati u isti koš s hiper-slatkastim japanskim popom.

Wonder Girls

I u oba slučaja biste bili u krivu! Jer k-pop je stilski puno šareniji od zapadnjačkog popa, gdje se često svi zakače za jedan trend – trenutno je to Guetta-beat – i dvije-tri godine šibaju po njemu do iznemoglosti. A od j-popa se, između ostalog, razlikuje po tome što nije tako agresivno šećerast te ne njeguje kult amaterizma: japanski idoli najčešće u nekoj mjeri igraju na kartu šlampavosti koja bi ih, kao, trebala učiniti još umiljatijima, dok su oni južnokorejski baš Idoli, nalik nestvarnim, nedodirljivim bićima; svaka nota i svaki korak su mehanički precizni, dajući često glazbi militantnu oštricu (čemu sigurno doprinosi i to kako cure i mladići iz k-pop grupa prije lansiranja na tržište bivaju podvrgnuti dugotrajnom treningu, koji zna trajati čak i po pet-šest godina, tijekom kojih vježbaju po 12 sati te žive svi u istom prostoru).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3fy4cqWMhyI[/youtube]

Vrtoglavo visoka produkcijska razina odlikuje svaki element k-popa – bilo da je riječ o epskim spotovima (koji katkad s filmičnim intermezzima znaju zaći i u dvoznamenkastu minutažu), koreografiji (za aktualni hit ‘Be My Baby’ Wonder Girls su angažirale Jonte Moaning, koja inače radi koreografiju Beyonce), ili samim pjesama (zahvaljujući nizu talentiranih domicilnih skladatelja i producenata- no sve češće su u igri i zapadnjački producenti, predvođeni R&B-legendom Teddyjem Rileyjem).

A kao što su južnokorejski idoli s velikim ‘I’, i njihovi južnokorejski fanovi su jako, jako fanatični: na skupnim koncertima znaju izbijati fajtovi (s velikim ‘F’!) između obožavateljica suprotstavljenih grupa, a jedan član boybanda TVXQ je svojedobno završio u bolnici nakon što mu je anti-obožavateljica uvalila piće otrovano s ljepilom! Zapadnjački fanovi zasad ipak ne idu toliko daleko, ali zato opsesivno prate k-pop i naširoko o njemu razglabuju uzduž i poprijeko interneta: ne znam, štoviše, je li ijedna druga scena izvan EU i SAD danas ima toliko brojno i entuzijastično globalno sljedbeništvo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j7_lSP8Vc3o[/youtube]

Pa su se tako i ovdašnji entuzijasti izorganizirali te napravili prvu klupsku večer k-popa u Hrvata, stjecajem okolnosti u nimalo glamuroznom, ali zato hvalevrijedno susretljivom Attacku. Koliko je mnogima ova večer značila, vidilo se iz toga što je već na samom početku u 22 h bilo prisutno dvadesetak ljudi – da bi se brojka kasnije popela do… ne znam, između pedeset i sto? Svakako bliže stotki? (Nemojte me držati za riječ, katastrofa sam za procjenu tih stvari.) Dalje>>

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X