Kurt Elling & ZJM Big Band na JAZZG-u – koncert nade u bolje sutra

Vrhunac posjećenosti 12. Zagreb Jazz Festivala dogodio se u nedjelju u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje je nastupio najnagrađivaniji jazz pjevač današnjice Kurt Elling u pratnji makedonskog ZJM Big Banda.

Kurt Elling & ZJM Big Band na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Nove, strože, mjere stožera CZ, koje su na snazi od subote, vjerojatno su djelomično doprinijele tome da Velika dvorana Vatroslava Lisinskog bude do pola ispunjena na najvećem ovojesenskom koncertnom događaju kad su u pitanju strana gostovanja. A sad, o tome jesmo li optimisti ili pesimisti ovisi hoćemo li to tumačiti je li dvorana bila do pola puna ili prazna.

Kurt Elling, čiji je album „Secrets are the Best Stories“ rađen u suradnji s nama poznatim vrhunskim pijanistom Danilom Pérezom ove godine osvojio Grammyja, bio je sinoć optimist po tom pitanju. Očigledno su prošla vremena kad bi zvijezda takvog kalibra vjerojatno frknula nosom na prazne redove u zadnjem dijelu dvorane, jer sada je postalo slavlje kad se uopće koncert takve produkcijske veličine uopće održi. „Vremena su neizvjesna i opasna“, rekao je tako u jednom trenutku Elling objašnjavajući trenutno svoj koncertni put po Europi, u smislu da ni on sam ne zna hoće li sve proći po planu, no sretan što je uspio ovaj, za zagrebačku publiku jedinstveni koncert, posebno joj se zahvalivši na hrabrosti što je došla i obzirnosti prema sebi i drugima jer se cijepila.

Kurt Elling & ZJM Big Band na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Jedinstvenost koncerta ogledala se u tome što je Ellinga samo za ovu priliku pratio makedonski ZJM Big Band. Riječ je o orkestru koji je imao zapažene nastupe posvećene glazbi Beatlesa i Radioheada i kojim je jednom prilikom ravnao i ugledni Sigi Fiegl, pored toga što je sastav angažiran u skopskoj operi i baletu. Na pozornici Lisinskog ZJM Big Band bio je mekan poput svile, kao što je i ‘udarao tvrdo’ kad je to trebalo. Malo je reći da su Makedonci bili besprijekorni, prije su nas sve ‘proplesali’ kroz fascinantni nastup u svakom pogledu.

Kurt Elling & ZJM Big Band na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Elling je od samog početka, već u uvodnoj „Steppin’ Out“ bio razigran s vokalizama i scatom, a tako je i završio koncert kad je izašao na drugi bis i u pozi s imaginarnim saksofonom u rukama s predivnom a cappela vokalnom improvizacijom dodatno podcrtao izvanredan ugođaj cijele večeri.

Po pitanju izvedenih pjesama Kurt Elling i ZJM Big Bang priredili su hommage velikanima jazza. Prvi je bio Benny Carter i njegova „i Can’t Give You Anything But Love“, potom Duke Ellington skladba „I Like the Sunrise“ iz njegove „Liberian Suite“, dok je posebno iznenađenje bila izvedba skladbe „Resolution“ Johna Coltranea koju je vokalno interpretirao. „Ne brinite se zbog riječi, jer ovo što ću sada otpjevati ne razumije ni američka publika“, rekao je u šali Elling prije nego su bubanj i bas mantrički zakotrljali uvod u „Resolution“, a potom pjevač izvodio vokalize na mjestu klavirskih dionica koje je na toj skladbi s legendarnog albuma „A Love Supreme“ iz 1964. izvodio McCoy Tyner.

Kurt Elling & ZJM Big Band na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Uz riječi da je „Ljubav sve“ ušao je u posvetu Countu Basieju i potom Bobu Mintzeru da bi kraj pripao legendarnoj „Nature Boy“ koju je proslavio Nat King Cole.

Po izboru skladbi bio je to Ellingov koncert nade – pjesme o teškim vremenima i teškim odlukama, ali okrenute prema vjeri u bolju budućnost. Šteta što Lisinski nije bio pun. Ne zbog Ellinga, već zbog onih koji su propustili kombinaciju perfekcionizma i optimizma.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X