Lada Furlan Zaborac (LHD): Počelo je kao tri atoma, a onda smo se stopili u jednu glasnu molekulu

LHD, sisački power trio nastao razilaženjem legendarnih The Bambi Molestersa ove godine je objavio svoj studijski prvijenac ‘Off the Grid’ koji neumorno promoviraju diljem Hrvatske, ali i izvan granica domovine. Sljedeća postaja na turneji je 15. INmusic Festival gdje će u četvrtak rasplesati okupljene ispod šatora Hidden Stagea. Tim povodom razgovarali smo s Ladom Furlan Zaborac, basisticom i prvim slovom akronima u nazivu benda.

LHD (foto: Krešimir Nilić)

Za početak, da pokušam riješiti dvojbu koja me muči kad god pišem nešto o vašem bendu. Jeste li se odlučili za LHD ili L.H.D.? Ili je svejedno?

Lada Furlan Zaborac: Počelo je kao tri atoma, s točkama, a onda smo se stopili u jednu glasnu molekulu, pa bi LHD bilo možda elegantnije. Ali, možeš pisati kako god želiš.

Kako je bilo na Trash & Burn Festivalu?

Lada Furlan Zaborac: Bilo je super! Neven Faić je super domaćin i radi odličan festival – u jednom trenutku bilo je kao da smo izmješteni u nekakvu skoro nestvarnu r’n’r oazu . Publika i izvođači, DJ-evi i sudionici koji dolaze s oldtimer automobilima su iz Hrvatske, ali i svih okolnih (i ne tako okolnih) zemalja, i očito ih veže jako dobra vibracija. Svirali smo prvu večer festivala, s odličnim rockabilly bendom The Booze Bombs. Susreli smo i puno poznanika iz Slovenije, Austrije i Mađarske, ljude koje smo inače redovno viđali na koncertima, tako da je to bio pravi mali reunion. Čini mi se da ljudi sada, nakon ove dvije godine korone, nekako jače i emotivnije reagiraju i možda i više cijene ovakve pozitivne trenutke. Ista energizirajuća atmosfera bila je i idući dan, na odličnom Bad Music Boogaloo Festivalu Aleksandra Delibašića u Beogradu.

“Off the Grid” je vani tek mjesec dana, a LHD ga koncertno promovira punom parom: Cirkobalkana, Virovitica, Trash & Burn, Beograd, INmusic Festival u četvrtak… Kakav je osjećaj ponovno tako ozbiljno zakoračiti na pozornice nakon prilično dugačke pauze?

Lada Furlan Zaborac: Da, imamo dosta koncerata, što je odlično. Nakon INmusica sviramo u Sisku u Voodoo baru, pa onda od 30.6. – 5.7. imamo i malu kvarnersku turneju (Dobrinj, Šilo, Klivno, Novi Vinodolski, Cres). U kolovozu nam dolaze i LP-ji, pa ćemo i to početkom jeseni koncertno popratiti. Kao što vjerojatno možeš zaključiti iz prijašnjeg odgovora, jako nas to veseli i od prvog koncerta se osjećamo kao da nikada nije ni bilo pauze. Naravno, uvijek postoji mala napetost kad tek počinješ svirati nove pjesme uživo, ali i ta faza ima svojih čari. Krhkost daje snagu i dodatno te motivira, ali mislim da smo se već nakon prvih nekoliko nastupa 2019. i 2020. čvrsto posložili kao trio koji frekvencijski gradi dosta moćan zvučni zid.

Naučili smo već da neki od vaših instrumentala imaju zanimljive priče o tome kako su dobili ime. Da te, recimo, pitam za “Koala Dingo”, bih li tu dobio jednu takvu?

Lada Furlan Zaborac: Ha, ha… pa kakav bi to naslov bio da iza njega nema priče? Jedne večeri u, ako se dobro sjećam, Regensburgu, u jednom odličnom klubu i skvotu u staroj pivovari, za koji se nadam da još uvijek radi, u neke sitne sate nakon svirke bili smo dio entuzijastičnog (a kakvog drugačijeg? :-)) razgovora u kojem je jedan od organizatora, htio zahvaliti Dinku na svirci i tome kako je to sve na njega djelovalo i, nakon što je nas ostale pitao da mu polako izgovaramo: ‘Hvala, Dinko’ nekoliko puta za redom, razlomljeno na slogove, ponosno mu se obratio s: ‘Koala, Dingo!’ s tvrdim njemačkim naglaskom.

LHD (foto: Krešimir Nilić)

Predstavlja li LHD u nekom smislu značajan odmak od glazbe koju ste stvarali kao The Bambi Molesters i je li takav odmak uopće potreban?

Lada Furlan Zaborac: LHD je za nas sasvim novi bend. Pristup i nastajanje pjesama, sve u i oko benda je sasvim drugačije, ali nemoguće je djelomično ne zvučati kao mi u prijašnjoj ‘inkarnaciji’ jer, i u njoj smo bili mi. Koliki je odmak ne mogu sa sigurnošću reći jer sam ‘unutra’, a za takvo nešto treba ili objektivno uho ili treba proći neko vrijeme. Ali, ne znam koliko je uopće važno tražiti sličnosti i razlike. Ono je bilo onda i bilo je odlično, a ovo je sad i odlično je. Album nismo radili s namjerom odmaka, niti u nekom svjesnom odnosu prema onome što smo radili ranije, nego s isključivom namjerom zadovoljstva onime što radimo, uživanja u procesu i trenutku.

Koje bi izvođače preporučila nekome kome se sviđa vaša glazba, a zapravo nisu upoznati sa surf rockom ili garažnim soulom šezdesetih pod čijim je utjecajem LHD?

Lada Furlan Zaborac: Misliš, što bi im se svidjelo, ako im se ovo sviđa? Pa recimo, bez nekog prevelikog kronološkog ili žanrovskog linearnog reda: Booker T & the MGs, Link Wray, Dick Dale, Allman Brothers Band, The Sonics, The Hypnomen, Neil Young & Crazy Horse, The Fathoms, Khruangbin, The Flaming Sideburns, Los Freneticos, The Cramps, Man or Astroman?, obavezno kompilacije Shaolin Soul, Back From The Grave… i onda u svim smjerovima kamo god ih ove natuknice odvedu…

Pozicija iz koje i publika i mi ne moramo ništa, a možemo sve je jako intrigantna i poticajna.

Koliko je sama oprema na kojoj svirate presudna za kvalitetu vašeg vintage zvuka?

Lada Furlan Zaborac: Dinko svira pojačalo Magnatone, koje je sam napravio. Ono ima drugačiji zvuk od Fender pojačala, koja su prvi ili tipičan izbor surf gitarista. Magnaton je topliji i obliji u zvuku i samim time daje specifičnu kvalitetu ukupnoj zvučnoj slici. Moje Orange pojačali je isto lampaško. Hrvojev bubanj je Slingerland s kraja sedamdesetih. Sve to ‘vibrira’ i ‘svira’ zajedno s nama.

Ima li mjesta optimizmu pri razmišljanju o budućnosti Siska?

Lada Furlan Zaborac: Ima. Samo, stvari se neće presložiti na uobičajen način, nego sasvim neočekivano. Ne znam kako da to točno objasnim, ali uvjerena sam da će kvalitete i prednosti koje ovaj grad ima, na neki sasvim drugačiji način, u jednom trenutku zabljesnuti. Zato, dođite dok je autoput besplatan  uz, recimo, slogan: ‘Sisak? Zašto ne!’

Na zagrebačkom koncertu krajem prošlog mjeseca mogli smo čuti i jednu vašu sasvim novu pjesmu nastalu na probi. Znači li to da ste možda već započeli s radom na materijalu za sljedeći album?

Lada Furlan Zaborac: Pjesme radimo u kontinuitetu koji smo nastavili i nakon objavljivanja albuma. Nove ideje uobličavamo na gotovo svakoj probi, tako da imamo i sasvim novih pjesama. Izgleda da smo našli bistar i pitak izvor.

Što bi poručila publici kako bi ih motivirala da dođu na vrijeme i ulove vaš nastup na INmusicu?

Lada Furlan Zaborac: Nakon dva spomenuta festivala koja smo odsvirali jučer i prekjučer, koliko god oni bili manji od INmusica, ima nešto u tome da bez ikakvih očekivanja dođeš, pa čak i slučajno, i otkriješ bend ili izvođača za koji nisi ni znao da postoji i pustiš ga da te odvede na neka nova mjesta. Sigurna sam da će u 23. lipnja u 20h ispred Hidden Stagea biti svi koji će tamo iz bilo kojih razloga ili igrom festivalske sudbine trebati biti. Pozicija iz koje i publika i mi ne moramo ništa, a možemo sve je jako intrigantna i poticajna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X